Héjasas
Héjasas

Nevek és kódok

Magyar név
Héjasas
Tudományos név
Hieraaetus fasciatus
Angol név
Bonelli's Eagle
EURING-kód
02990
HURING-kód
HIEFAS

Rendszertan

Rend
Vágómadár-alakúak
Accipitriformes
Család
Vágómadárfélék
Accipitridae

Testméretek

Testhossz (cm)
65-72
Szárny fesztávolság (cm)
150-180
Hím tömege (g)
1 600-2 500
Tojó tömege (g)
1 600-2 500

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
fokozottan védett
Természetvédelmi érték (Ft)
250 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
NT – Mérsékelten fenyegetett (Near threatened)
Vörös lista (EU)
NT – Mérsékelten fenyegetett (Near threatened)
Berni Egyezmény
III. függelék
Madárvédelmi Irányelv
I. függelék

Leírás és életmód 

Mediterrán elterjedésű, Európa-szerte csökkenő állományú, ritka sasfaj. Egy hitelesített megfigyelési adata van Magyarországról, 1906-ból, Kajtorszentivánról, a bizonyítópéldány sajnos 1945-ben megsemmisült. Közepes méretű sas, amely állandó, költőhelyéhez ragaszkodik, a fiatalok is csak kis távolságokat tesznek meg. Egész európai állománya csökkenőben van, az esetleg nálunk megjelenő egyedek kíméletén túl gyakorlati védelme érdekében keveset tehetünk.

Élőhelye, költése:

Dél-Európában, Észak-Afrikában, Kis-Ázsiától egészen Kínáig foltszerűen elterjedt faj. Hegyvidékekhez kötődik, de a nyíltabb területekre jár ki vadászni. Főleg sziklapárkányokra építi fészkét, ritkán fára. Többnyire két tojást rak, de legtöbbször csak egy fióka nő fel, mert erre a fajra is jellemző a káinizmus, hogy az erősebb fióka megöli a gyengébbet. A fióka 65 napos kora körül hagyja el a fészket. Merész ragadozó, főleg madarakat és emlősöket zsákmányol.


Kifejlett héjasas


Fiatal héjasas

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Héjasas. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-hiefas Letöltés dátuma: 2019-02-16