Törpesas
Törpesas

Nevek és kódok

Magyar név
Törpesas
Tudományos név
Hieraaetus pennatus
Angol név
Booted Eagle
EURING-kód
02980
HURING-kód
HIEPEN

Rendszertan

Rend
Vágómadár-alakúak
Accipitriformes
Család
Vágómadárfélék
Accipitridae

Testméretek

Testhossz (cm)
45-53
Szárny fesztávolság (cm)
100-121
Hím tömege (g)
510-770
Tojó tömege (g)
840-1 250

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
fokozottan védett
Természetvédelmi érték (Ft)
500 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
III. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék
Madárvédelmi Irányelv
I. függelék

Leírás és életmód 

Rejtett életmódú kistermetű sas, amely mindig kisszámú fészkelő volt Magyarországon. Utolsó bizonyított költése a ’80-as években a Bükkből és Pilisből volt ismert, ennek ellenére nem zárható ki, hogy van Magyarországon ismeretlen költőpár. Ritka átvonuló és kóborló. Két színváltozata van. Nálunk legtöbbször a világos változatot kerül a megfigyelők szeme elé, mert a sötét színváltozatot nehéz elkülöníteni a többi hazai ragadozómadárfajtól. Vonuló faj, nálunk április és szeptember között tartózkodik, a telet Afrikában tölti. Amennyiben előkerül fészke Magyarországon, biztosítani kell a pár nyugalmát, akár az erdőgazdálkodás korlátozásával is.

Élőhelye, költése:

Északnyugat-Afrikától és Dél-Európától a Bajkál-tóig, illetve Mandzsúriáig költ. Dél-Afrikában van egy különálló populációja. A nálunk ismert fészkek főleg hegygerincek közelében épültek, a bükkösöket preferálta. Saját maga építi fészkét, de más madarakét is elfoglalja időnként. Sokszor van váltófészke is. A fészket több éven keresztül használja. Fészekalja 1-2 tojásból áll a fiókák 35 nap inkubációs idő után kelnek ki, további 50-55 napig a fészekben maradnak. A törpesas kiváló vadász, viszonylag sok madarat zsákmányol, de kisemlősöket is eszik.

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai fészkelő-állománya 0 - 2 párra tehető (2009-2010), az országos állományváltozás trendje nem ismert (2000-2012, nincs elegendő adat).

Hazai előfordulás

Státusz: alkalmi fészkelő

Előfordulási időszak: március-október hónapokban


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Törpesas. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-hiepen Letöltés dátuma: 2019-08-17