Füstös réce
Füstös réce

Nevek és kódok

Magyar név
Füstös réce
Tudományos név
Melanitta fusca
Angol név
Velvet Scoter
EURING-kód
02150
HURING-kód
MELFUS

Rendszertan

Rend
Lúdalakúak
Anseriformes
Család
Récefélék
Anatidae

Testméretek

Testhossz (cm)
51-58
Szárny fesztávolság (cm)
90-99
Hím tömege (g)
1 500-2 000
Tojó tömege (g)
1 100-1 700

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
fokozottan védett
Természetvédelmi érték (Ft)
250 000
Vörös lista (globális)
EN – Veszélyeztetett (Endangered)
Vörös lista (Európa)
VU – Sebezhető (Vulnerable)
Vörös lista (EU)
VU – Sebezhető (Vulnerable)
Berni Egyezmény
III. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék, AEWA

Leírás és életmód 

A tengeri récék közül legnagyobb számban jelentkezik nálunk szeptember és április között. Főleg kis csapatokat, magányos egyedeket lehet megfigyelni be nem fagyó vizeinken, elsősorban a Dunán, a Tiszán és a Balatonon. Európai állománya stabilnak tűnik, a nálunk vendégeskedő madarak hazai vizeinken megfelelő telelőhelyeket találnak. Magyarországnak nincs jelentősége a faj európai állományának védelmében. Főleg tengerpartokon telel, nem számíthatunk arra, hogy jelentősebb számban mutatkozzon hazánkban.

Élőhelye, költése:

A tűlevelű övben változatos vizes élőhelyeken költ. Tengerpartokon, tavak, folyók mentén fészkel. Fészekalja 6-11 tojásból áll, amit a tojó 28 nap alatt kelt ki. A fiókákról is csak ő gondoskodik, 4-6 hetes korukig. Két hónaposak, mikor röpképessé válnak. Táplálékukat a tenger- vagy tófenékről szerzi. Főleg csigákat, kagylókat, tüskésbőrűeket, rákokat zsákmányol. Költési időben jelentős mennyiségű rovart és növényi eredetű táplálékot is fogyaszt.


Hím füstös réce


Tojó füstös réce

 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Füstös réce. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-melfus Letöltés dátuma: 2019-04-18