Laposcsőrű víztaposó
Laposcsőrű víztaposó

Nevek és kódok

Magyar név
Laposcsőrű víztaposó
Tudományos név
Phalaropus fulicarius
Angol név
Red Phalarope
EURING-kód
05650
HURING-kód
PHAFUL

Rendszertan

Rend
Lilealakúak
Charadriiformes
Család
Szalonkafélék
Scolopacidae

Testméretek

Testhossz (cm)
20-22
Szárny fesztávolság (cm)
40-44
Hím tömege (g)
40-60
Tojó tömege (g)
50-75

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
NE – Felméretlen (Not Evaluated)
Berni Egyezmény
II. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék, AEWA

Leírás és életmód 

A vékonycsőrű víztaposónál sokkal ritkább madárvendég, főleg halastavakon, szikeseken, természetes tavakon, ülepítőkön, egyesével lehet megfigyelni, megjelenésére a jövőben is számítani lehet. Ritkasága miatt természetvédelmi jelentősége nincsen, más partimadarak számára is alkalmas élőhelyeinken a nálunk megjelenő egyedek megfelelő táplálkozó- és pihenőhelyet találnak.

Élőhelye, költése:

A sarkkörön túl, a tundraövezetben költ Izlandon és Grönlandon. Többnyire a tengerhez közeli tundrai tavak partján fészkel. Miután a tojó lerakta jellemzően 4 tojását, el is vonul a költőhelyről. A tojásokról és a fiókákról kizárólag a hím gondoskodik. A fészekhagyó fiókák kikelésük után, a hím vezetése mellett, maguk keresik táplálékukat. Korán, 16-18 napos korban már repülni kezdenek. Szúnyoglárvákat, apró rákokat, rovarokat és némi növényi eredetű táplálékot fogyasztanak.

 

Védelem 

Média 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Laposcsőrű víztaposó. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-phaful Letöltés dátuma: 2019-08-24