Barnahasú pusztaityúk
Barnahasú pusztaityúk

Nevek és kódok

Magyar név
Barnahasú pusztaityúk
Tudományos név
Pterocles exustus
Angol név
Chestnut-bellied Sandgrouse
EURING-kód
06600
HURING-kód
PTEEXU

Rendszertan

Rend
Pusztaityúk-alakúak
Pterocliformes
Család
Pusztaityúkfélék
Pteroclidae

Testméretek

Testhossz (cm)
31-33
Szárny fesztávolság (cm)
48-51

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
európai jelentőségű
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
II. függelék

Leírás és életmód 

Mindössze egyetlen hazai előfordulása ismert 1863-ból, amikor egy példányt lőttek le a talpastyúkok rendkívüli inváziója során. Sajnos a bizonyító példány a világháború alatt megsemmisült. Ez egyben az egyetlen európai adata is a fajnak. Főként növényekkel táplálkozik, kedveli a magvakat, friss növényi hajtásokat, olykor azonban ízeltlábúakat is fogyaszt. Vonulását a felszíni víz jelenléte határozza meg. Megfelelő ivóhely meglétekor egész évben költőhelyén marad.

Élőhelye, költése:

Afrika és Ázsia trópusi, szubtrópusi övezeteiben honos. Legfeljebb 1500 méteres tengerszint feletti magasságig fordul elő. Kedveli a száraz, kopár, vagy ritka növényzetű, köves, kavicsos talajokat. Évente egyszer költ, fészekalja 2-3 tojásból áll. Fészket nem épít, annak egy kikapart mélyedést készít a talajon. A fiókák gondozásában a hím víz hordásával veszi ki a részét.

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Barnahasú pusztaityúk. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-pteexu Letöltés dátuma: 2019-11-19