Ékfarkú halfarkas
Ékfarkú halfarkas

Nevek és kódok

Magyar név
Ékfarkú halfarkas
Tudományos név
Stercorarius parasiticus
Angol név
Parasitic Jaeger
EURING-kód
05670
HURING-kód
STECUS

Rendszertan

Rend
Lilealakúak
Charadriiformes
Család
Halfarkasfélék
Stercorariidae

Testméretek

Testhossz (cm)
41-46
Szárny fesztávolság (cm)
110-125
Hím tömege (g)
330-570
Tojó tömege (g)
330-570

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
EN – Veszélyeztetett (Endangered)
Berni Egyezmény
III. függelék

Leírás és életmód 

Rendszeres átvonuló, de mindig csak kis számban jelentkezik hazánkban. Főleg nagyobb természetes vizeink és halastavaink mentén jelenik meg, többnyire egyesével. A megfigyelések zöme nyár végéről és az őszi időszakból származik. A telet a trópusi tengereken tölti. A többi halfarkashoz hasonlóan csak ritka vendég, különösebb természetvédelmi intézkedésekre nincs szükség a faj védelme érdekében.

Élőhelye, költése:

Amerika és Eurázsia északi, tengerparti élőhelyein költ. Tundrai tavak partján, szigeteken sokszor kisebb telepeket alkot, de előfordul, hogy valahol csak egy pár telepszik meg. Fészekalja legtöbbször 2 tojásból áll. A szülők az első tojás lerakása után megkezdik a kotlást, a fiókák között emiatt kis méretkülönbség alakul ki. A fiókák, ha szükséges, szétmásznak a fészekből, de csak körülbelül egy hónapos korukban képesek repülni. Táplálékparazita, vagyis elsősorban más madarak által elfogott halakat eszik. Addig zaklatja a sirályokat, cséreket és más tengeri madarakat, amíg azok fel nem öklendezik, vagy csőrükből el nem eresztik zsákmányukat. Dögöket, rovarokat is eszik és saját maga is halászik. Kirabolja más madarak fészkét, ahonnan tojásokat és fiókákat zsákmányol.

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Ékfarkú halfarkas. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-stecus Letöltés dátuma: 2019-04-23