Nyílfarkú halfarkas
Nyílfarkú halfarkas

Nevek és kódok

Magyar név
Nyílfarkú halfarkas
Tudományos név
Stercorarius longicaudus
Angol név
Long-tailed Jaeger
EURING-kód
05680
HURING-kód
STELON

Rendszertan

Rend
Lilealakúak
Charadriiformes
Család
Halfarkasfélék
Stercorariidae

Testméretek

Testhossz (cm)
48-53
Szárny fesztávolság (cm)
105-117
Hím tömege (g)
240-350
Tojó tömege (g)
240-350

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
III. függelék
Bonni Egyezmény
AEWA

Leírás és életmód 

Hazánkban a legritkábban előforduló halfarkasfaj, augusztus és szeptember hónapokban figyelték meg legtöbbször. Főleg nagyobb vízfelületek mentén lehet vele találkozni. A madarak többsége az Egyenlítőn túli tengereken telel. Európai állománya stabil, nálunk nincs komolyabb természetvédelmi jelentősége, speciális intézkedést nem igényel.

Élőhelye, költése:

Eurázsia és Amerika sarkvidéki, nedves tundrai területein költ. Magányosan is megtelepedhet, de jellemzőek kisebb telepei is. Egy talajmélyedésbe a tojó 1-3 tojást rak. A szülők felváltva kotlanak a tojásokon 23-25 napig. A két szülő közösen neveli a fiatalokat, ha szükséges, megtámadják a betolakodókat. A fiókákat felöklendezett táplálékkal etetik. Költési sikere nagymértékben függ a lemmingállomány nagyságától. Táplálékában a kismelősök mellett jelentős szerepet kapnak a halak (ezeket táplálékparazitaként gyakran más madárfajoktól veszi el), a rovarok és más madarak tojásai, fiókái is.

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Nyílfarkú halfarkas. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-stelon Letöltés dátuma: 2019-08-24