Szélesfarkú halfarkas
Szélesfarkú halfarkas

Nevek és kódok

Magyar név
Szélesfarkú halfarkas
Tudományos név
Stercorarius pomarinus
Angol név
Pomarine Skua
EURING-kód
05660
HURING-kód
STEPOM

Rendszertan

Rend
Lilealakúak
Charadriiformes
Család
Halfarkasfélék
Stercorariidae

Testméretek

Testhossz (cm)
46-51
Szárny fesztávolság (cm)
125-138
Hím tömege (g)
600-800
Tojó tömege (g)
680-900

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
NE – Felméretlen (Not Evaluated)
Berni Egyezmény
III. függelék

Leírás és életmód 

A halfarkasok alapvetően tengeri madarak, amelyek időnként mégis megjelennek a szárazföld belsejében. Főleg az őszi időszakban fordul elő, folyóink, tavaink és halastavaink mentén. 1999-ben inváziója volt, 21 példányt figyeltek meg az őszi időszakban. A telet a trópusi tengereken tölti. Hazánkban ritkaságából kifolyólag csekély a természetvédelmi jelentősége, a kóborló példányok csak rövid ideig tartózkodnak nálunk.

Élőhelye, költése:

Eurázsia és Észak-Amerika sarkvidéki területeinek tavai mentén költ, kisebb telepeket alkothat. Fészekmélyedését a tundrai növényzetben alakítja ki, fészekalja 2 tojásból áll. A költésben és a fiókanevelésben mindkét szülő részt vesz. A kotlási idő 25-27 nap. A fiókák egy hónapos koruk körül röpképesessé válnak és elhagyják a fészket. A halfarkasok előszeretettel veszik el más vízimadarak zsákmányát, kisebb madarakra, rágcsálókra maguk is vadásznak, önállóan halásznak is. A lemmingek szaporulata meghatározó a fiókanevelési időszakban.

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Szélesfarkú halfarkas. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-stepom Letöltés dátuma: 2019-02-20