Füstös cankó
Füstös cankó

Nevek és kódok

Magyar név
Füstös cankó
Tudományos név
Tringa erythropus
Angol név
Spotted Redshank
EURING-kód
05450
HURING-kód
TRIERY

Rendszertan

Rend
Lilealakúak
Charadriiformes
Család
Szalonkafélék
Scolopacidae

Testméretek

Testhossz (cm)
29-31
Szárny fesztávolság (cm)
61-67
Hím tömege (g)
125-210
Tojó tömege (g)
125-210

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
NT – Mérsékelten fenyegetett (Near threatened)
Berni Egyezmény
III. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék, AEWA

Leírás és életmód 

Gyakori őszi és tavaszi átvonuló. Szikes tavakon, leeresztett halastavakon, ülepítőkön, árasztásokon lehet megfigyelni. Átnyaralása is előfordul. Európai állománya csökken, a hazánkon átvonuló madarak számára védett területeink és halastavaink megfelelő táplálkozó- és pihenőhelyet biztosítanak. A telet Európa nyugati és déli részén és Afrikában töltik.

Élőhelye, költése:

Eurázsia északi részén költ. A tundra- és a tajgaövben fészkel, olyan helyeken, ahol megfelelő vizes élőhelyeket is talál. Fészkét zsombékokra, vagy más magaslatokra építi, hogy védett legyen a vízingadozástól és a kotló madár jól belássa környezetét. Növényi anyagokból épített fészkébe a tojó legtöbbször 4 tojást rak. A fiókák fészekhagyók. Más cankókkal ellentétben, táplálékát sokszor mélyebb vízből szerzi, hosszabb lábának köszönhetően, ráadásul szívesen úszik is. Főleg rovarokat, rákokat, férgeket és puhatestűeket eszik, alkalmanként kisebb halakat, kétéltűeket is elkap.


Nyári tollazatú felnőtt füstös cankó

Téli tollazatú felnőtt füstös cankó

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres vendég

Előfordulási időszak: március-május és augusztus-november hónapokban, de átnyaraló példányok is előfordulnak


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)


A fenti interaktív grafikonon a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött "teljes fajlistás" adatok alapján látható a faj előfordulási gyakoriságának alakulása az utóbbi 26 hétben, hetenkénti bontásban. További fajokról - bármely időszakra vonatkozóan - a MAP adatbázisban a "Fajok előfordulási gyakorisága" oldalon tekinthetőek meg hasonló grafikonok és térképek. >>

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Füstös cankó. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-triery Letöltés dátuma: 2019-04-19