Máté Bence magyar fotográfus nyerte el idén a természetfotózás Oscar Díját - gratulálunk!

A Veolia Environnement “Az Év természetfotósa” pályázat 2010 október 20-án hirdette ki eredményeit egy csodálatos díjátadón a londoni Természettudományi Múzeumban. Az idei elismerést Máté Bence, hazánk közismert természetfotósa nyerte, az Év Ifjú Természetfotósa pedig ismét a skót származású Fergus Gill lett.


A pályázatra idén, több mint 31 000 nevezés érkezett, összesen 81 országból. A 10 főből álló szakmai zsűri 12 kategóriában választotta ki a legjobb felvételeket.

A győztes képet “A marvel of ants” (Árnyjáték) címmel a
pusztaszeri Máté Bence honfitársunk készítette. Ráadásul Bence
az Eric Hosking díjat is elnyerte, így első magyarként a fődíjat
és a speciális kollekció
díjat is elhozta.A fődíjat az a fotográfus nyeri, aki a legmeghökkentőbb, vagy különleges képet adja be a pályázatra. Bence az Eric Hosking díjban szereplő kollekciójával nyert jogot arra, hogy a képét válasszák az idei legjobbnak. Ráadásul ez a díj, a 18-26 éves korú fiatal tehetségeket emeli ki a pályázat több tízezer képe közül.

Máté Bence nyilatkozta a díjnyertes képről:

„Amikor 2009-ben először hangyákat fényképeztem, reggeltől estig aktívak voltak. Később szerettem volna folytatni a fotózást, de sajnálattal tapasztaltam, hogy az ismert hangyafészkek közelében egyetlen dolgozó sem mozog. Feltűnt azonban, hogy a járataik tiszták, annak ellenére, hogy a fák folyamatosan hullatják leveleiket. Nem maradt más ötletem, mint éjszaka felkeresni őket. Nagy meglepetésemre a hangyák aktívabbak voltak, mint bármikor azelőtt: tömött sorokban szállították a leveleket. Végigkövettem a nyomvonalukat, végül minden út egy fa törzsénél folytatódott, felfelé a koronába. A hangyákat vakufénnyel, háromméteres távolságból világítottam meg, hogy sziluettjük kellően kontrasztos maradjon.”

Mi magyarok és egyben a Természetfotó magazin szerkesztősége, nagyon büszkék vagyunk Bencére, hiszen ezt a bravúrt még egyetlen magyarnak sem sikerült elérnie. Ráadásul Máté Bence magazinunk munkatársa, így különösen jó érzés erről a hírről beszámolnunk.

A verseny fő támogatója a londoni Természettudományi Múzeum és a BBC Wildlife magazin. A 2010-es verseny és kiállítás fő szponzora a Veolia Environnement, amely a világ egyik vezető környezetgazdálkodási szolgáltató cége. Multinacionális cégekkel és kormányokkal működik együtt, hogy csökkentsék a környezeti károkat a mindennapi életünkben, amit kötelességünk védeni.


A pályázat linkje >>

Máté Bence cikksorozata a Magazinunkban itt olvasható Costa Ricai kalandjáról és a képek készítéséről:

Máté Bence honlapja >>

Imre Tamás a Természetfotó magazin
főszerkesztője

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is gratulál, és további sok sikert kíván Bencének, külön köszönve segítségét, melynek keretében eddig is sok fotóval segítette munkánkat (ezekből látható három a fejlécben)!

 

 

   

 Az MME honlapjának fejlesztése az Európai Unió
támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával
valósult meg a TÁMOP-2.5.1-07/1-2008-0098 projekt
keretében

 

Kapcsolódó hírek

Nagy fakopáncs óriás cinkegolyón / Great Spotted Woodpecker at giant fat ball bird feeder (Fotó: Orbán Zoltán)

Természetesen nem téved, aki a kétlábúság mellett teszi le a voksát. Gyakorlati szempontból azonban a klasszikus életmódot folytató harkályok farka harmadik lábként funkcionál, mely nélkül ezek a madarak képtelenek lennének meghódítani a fatörzsek világát.

Telelő erdei fülesbaglyok Túrkevén 2018 januárjában (Fotó: Orbán Zoltán)

Ezekben a napokban Túrkevén és a szomszédos Kisújszálláson több mint 1000 erdei fülesbagoly és néhány réti fülesbagoly telel – szó szerint az emberek feje felett. Ilyen nagyságrendű gyülekezésről máshol nincs tudomásunk Magyarországon, de ezek a számok európai viszonylatban is kiemelkedőek.

Telelő erdei fülesbaglyok (Fotó: Orbán Zoltán)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít.