Megindult a daruvonulás

A darvak vonulását könnyedén megfigyelhetjük, még a nagyvárost sem kell elhagynunk ahhoz, hogy megpillantsuk őket. Trombitáláshoz hasonló, krúgató hangjuk messziről elárulja jelenlétüket, s nagytestű madarak lévén könnyen észrevehetjük V formációban repülő csapataikat. 

Darvak (Fotó: Orbán Zoltán).


"V" alakban repülnek (Fotó: Orbán Zoltán). 

Az őszi vonulásuk során több tízezres csapatokban is előfordulnak a számukra ideális pihenőhelyeken. Éjszakára nagy kiterjedésű, sekély tavakra húzódnak, nappal pedig a környező tarlókon táplálkoznak. A családok összetartanak, a fiatalokat könnyen felismerhetjük „csipogó” hangjukról és szürkébb tollazatukról.


Darvak hajnali kihúzása, Hortobágy (Videó: Orbán Zoltán). 


Nyújtott nyakkal repülnek (Fotó: Orbán Zoltán). 

A madarak egy része novemberben tovább indul dél felé, azonban mindig akadnak áttelelő csapataik. Legkönnyebben a Tiszántúlon figyelhetőek meg, hiszen a Szeged környéki és a hortobágyi szikes tavak ideális körülményeket biztosítanak számukra. A darvak vonulása köré két nagy rendezvény is szerveződött, az egyik a hortobágyi Darufesztivál október végén, a másik pedig a Szeged mellett megrendezésre kerülő Fehértavi Darvadozás november közepén. Mindkét rendezvény rengeteg programmal várja látogatóit. A Dunántúlon a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén láthatóak még nagyobb csapatai.  


Gyepen táplálkozó darucsapat (Fotó: Orbán Zoltán). 


Daru (Fotó: Máté Bence). 

A daru védett faj, természetvédelmi értéke 50.000 Ft. Hosszú életű madarak, a legidősebb gyűrűs példány több mint 17 éves. Az európai darvak többsége Svédországban és Finnországban költ, majd egészen Észak-Afrikáig vonul. Az elmúlt években volt két sikeres költés hazánkban is, ez a hír nagy szenzáció volt a madarászok között, hiszen utoljára az 1900-as évek elején volt erre példa. 

Göcző Gabriella

Tevékenység: