Mennyire igénylik, mennyire várják a madarak a téli itatást?

A fagyok beköszöntével a madarak számára nemcsak a táplálék összegyűjtése, de az ivóvíz és a napi higiénia biztosítása is nehézzé válik. Ezért hangsúlyozzuk a Madárbarát kert programban annak fontosságát, hogy  a lehető legtöbb madáretető mellett működjön itató-madárfürdő is. Azok, akik télen is itatják a madarakat tudják, hogy szárnyas kosztosaink majdnem olyan gyakran láthatóak az itatókon, mint magot, almát, cinkegolyót csipegetve.

Fekete rigó téli talajetető-itató vizében fürdik (Fotó: Orbán Zoltán).


A madarak téli vízutánpótlása szempontjából a legnehezebb időszakot pont a mostanihoz hasonlóan hómentes, aszályos hetek jelentik, amikor az állatok nemhogy szabad vízfelületet nem találnak, de havat sem tudnak csipegetni, hogy szomjukat olthassák. Ráadásul a víz nemcsak az ivás, de a napi fürdés, a tollhigiéné miatt is fontos, a madarak ha csak tehetik, télen is fürdenek.

Fekete rigó hó olvadékvizéből iszik (Fotó: Orbán Zoltán).
Hó olvadékvizéből ivó fekete rigó. Ha azonban nincs hó,
olvadékvíz sincs (Fotó: Orbán Zoltán).


Ezért az idei télelő száz éves rekordokat döntögető szárazságában különösen fontos, hogy az etetés mellet itassuk is a madarakat az etetőhelyen. Azt, hogy ezt milyen mértékben igénylik az etető látogatók, jól jelzi az alábbi kis videó felvétel is. A talajetetőre kora reggel táplálkozni érkező madarak szinte azonnal felkeresik a megszokott itatót is, melynek vize azonban az éjszaka folyamán befagyott. A rendkívül intelligens, élelmes verebek megpróbálnak a jég széléből csipegetni és az itt keletkező olvadékvíz-filmből inni, ami azonban nem túl hatékony. Amint a jég helyére kézmeleg víz kerül, a vegyes mezei és házi veréb csapat mellett más fajok (a felvételen meggyvágó, kék és széncinege) is megjelennek, hogy ihassanak, majd a kora délután kisütő bágyadt napfényben fürödjenek is.Miniatűr madárvédelmi központ ablakpárkányon 8Fotó: Dell Dorottya). Kék cinege ablakpárkány etetőn (Fotó: Dell Dorottya).
Etetni és itatni nem csak kertvárosi környezetben lehet, egy
kis ügyességgel az ablakpárkányon is kialakítható mini
madárvédelmi központ, amiről itt olvashat >>

(Fotók: Dell Dorottya).Emeleti ablaknál működő madáretető és -itató
(Videó: Molnár Sándor).


Etetőre kihelyezett tálcás porfürdőt használó házi verebek (Fotó: Orbán Zoltán).
A talajetető bohócai, a verebek látványos bemutatóval
hálálják meg, ha enyhe, fagy- és csapadékmentes
napokon meglepjük őket egy kis porfürdővel
(Fotó: Orbán Zoltán).


A mostani rendkívül aszályos időszakban kiemelten kérjük a madárvédőket, hogy az etetőkön itassák is a madarakat! Köszönjük!


Kapcsolódó oldalak


Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


Orbán Zoltán

A felső kis képen téli talajetető-itatón
fürdő fekete rigó látható
(Fotó: Orbán Zoltán).

Kapcsolódó hírek

Az Oculudentavis valószínűleg apró rovarokkal táplálkozott (illusztráció: Han Zhixin)

Egy kínai, amerikai és kanadai kutatókból álló kutatócsoport azt állítja, hogy megtalálta a világ eddigi legkisebb méretű dinoszauruszát. Az őslényt az egyik kutató a legfurcsább leletként írta le, amivel valaha találkozott.

Csatlakozz te is a Föld Órájához! Ahogy minden évben, úgy idén is lesz Föld Órája! A világ legnagyobb önkéntes akciója keretében most arra kérünk mindenkit, hogy március 28-ától egy – vagy akár több – vállalással álljon ki a természet és a fenntarthatóság mellett.

Kedves szülők, tisztelt pedagógusok, a mostani nehéz helyzetben szeretnénk a figyelmükbe ajánlani az elmúlt évek fejlesztéseit, amit a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hozott létre. A fejlesztések segíthetik a pedagógusok tanórákra való felkészülését vagy az órák, szakkörök élményszerűbbé tételével a tanulók motiválását.