Mezei pacsirta

Egy népi időjárási megfigyelés szerint Zsuzsanna napján – február 19-én – szólal meg a mezők felett a pacsirta, jelezve a tavasz közeledtét. Ha ezen a napon a pacsirta nem énekel („befagyott a szája”), akkor a tél még sokáig tart.

Mezei pacsirta (Fotó: Dr. Heincz Miklós)

„Pacsírtaszót hallok megint!
Egészen elfeledtem már.
Dalolj, tavasznak hírmondója te,
Dalolj, te kedves kis madár.”
/Petőfi Sándor/

A mezei pacsirta (Alauda arvensis) nyílt pusztaságok, mezőgazdasági területek madara. A telet többnyire a mediterrán térségben tölti, ám áttelelő példányaival is találkozhatunk hazánkban. A talajon fészkel és itt keresi főként rovarokból álló táplálékát. A fészkelőterület kiválasztása után a hím madár folyamatosan énekelve emelkedik a magasba – átható éneke alapján szabad szemmel is rátalálhatunk, amint apró pontként lebegve az égen hosszan énekel, majd elhallgat és szárnyait behúzva zuhan vissza a földre.


Mezei Pacsirta (Fotó: Morvai Szilárd)

Magyarországi állománya enyhén csökkenő, a rovarirtó szerek használatának mérséklése, a június utánra időzített kaszálás és kaszáláskor a vadriasztó lánc használata segítheti az állomány növekedését.

 

Írta: Benedek Veronika

Tevékenység: