Nádkaszálás Budapesten

Az MME budapesti csoportja nádat kaszált, és cserjét ritkított a Rákosi-réteken, hogy megőrizzék a különleges, kékperjés láprét növényritkaságait.


Fotó: Bajor Zoltán

A számos növénytani értékek közül kiemelkedő Budapest határain belül a lápi sás és a kertekből ismert nőszirom, kisebb virágú, nyúlánk rokona, a szibériai nőszirom előfordulása. A XVII. kerületben található védett területen ezért volt szükség a természetvédelmi célú beavatkozásra, mert a terjeszkedő nád és fűzcserjék lassan felfalják a ritka növények élőhelyét.

Az MME önkéntes csapatának munkáját a Pest Környéki Madarász Kör segítette, eszközeik felajánlásával.

Kapcsolódó hírek

Az Oculudentavis valószínűleg apró rovarokkal táplálkozott (illusztráció: Han Zhixin)

Egy kínai, amerikai és kanadai kutatókból álló kutatócsoport azt állítja, hogy megtalálta a világ eddigi legkisebb méretű dinoszauruszát. Az őslényt az egyik kutató a legfurcsább leletként írta le, amivel valaha találkozott.

Csatlakozz te is a Föld Órájához! Ahogy minden évben, úgy idén is lesz Föld Órája! A világ legnagyobb önkéntes akciója keretében most arra kérünk mindenkit, hogy március 28-ától egy – vagy akár több – vállalással álljon ki a természet és a fenntarthatóság mellett.

Kedves szülők, tisztelt pedagógusok, a mostani nehéz helyzetben szeretnénk a figyelmükbe ajánlani az elmúlt évek fejlesztéseit, amit a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hozott létre. A fejlesztések segíthetik a pedagógusok tanórákra való felkészülését vagy az órák, szakkörök élményszerűbbé tételével a tanulók motiválását.