Pár nappal a Sokadalom kezdete előtt már több mint 30 000 madár éjszakázik Tatán!

Megérkeztek a csonttollúk első csoportjai is, míg a keresztcsőrűek továbbra is nagy csapatokkal vannak jelen a tó környékén.

 

A legfrissebb megfigyelések szerint 18 800 lúd éjszakázott a Tatai Öreg-tavon, míg a Ferencmajorban 3600. A sirályok száma is megugrott, 9 000 példány felett járunk, közöttük százas nagyságrendben viharsirályok. Összesen 6 vörösnyakú lúd van és 1 kis lilik, ezek védett fajok, igazi ritkaságok.

Döbbenettel fogadtuk a hírt, mely szerint eddig ismeretlen tettesek petárdáztak a tavon kedd este, szerda reggelre 2200-ra (!) esett vissza a ludak száma... A madarak csak szombat estével merészkedtek vissza nagyobb számban a tóra, akkor már 16 000 példányt számláltak terepi kollégáink. Rendezvényünkön fokozottan figyelünk a madarak biztonságára, a tó medrébe nem szabad bemenni, mert zavarjuk a pihenő madarakat - elijeszthetjük őket, s balesetek is előfordulhatnak.
 

 Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.
 

Kapcsolódó hírek

Az MME szóvivője, Orbán Zoltán, a Hiteles Tájékoztatásért Díj átvételét követően - jobbra mellette egykori kollégája, Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője látható (Fotó: Bodnár Katalin)

Az idei báli szezon egyik legrangosabb hazai eseményeként rendezték meg Budapesten a XVI. Jótékonysági Szóvivő Bált, ahol a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesületének (MSZE) Hiteles Tájékoztatásért Díját a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője, Orbán Zoltán kapta

A tavasz közeledtével még van idő kihelyezni a műfészkeket, megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást, felszerelni a fecskepelenkákat (Fotók: Orbán Zoltán)

Miközben az elmúlt közel két évtizedben sajnos legalább megfeleződött (!) a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól, a madárcsoport szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek, társ- és haszonállataink egészségvédelme szempontjából is.

A BTO (British Trust for Ornithology) és az általa kiadott havilap, a Britsh Birds együtt immár több évtizede megválasztja az év legjobb madártani témájú könyvét. A tavalyi évben 54 versenyző közül a kék vércse ökológiájáról és megőrzéséről - a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) gondozásában készült - magyar, szlovák és angol nyelven is kiadott Kék könyv (The...