Sok ezer levél a Parlamentbe a természet védelméért

Tegnap a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország arra buzdította támogatóit, hogy nyilvánítsanak véleményt a döntéshozók felé a természeti értékek védelmében. Megtették. Több mint kétezer állampolgár egy fél nap leforgása alatt közel 400 000 levelet küldött az országgyűlési képviselőknek.

Bükk (Fotó: Kerékgyártó Róbert)

Az állami vagyonról szóló törvénytervezetet kritizáló három szervezet több fázisban dolgozta át a petíció szövegét és a küldésének módját, hogy a parlamenti szűrőrendszeren minél tovább pöröghessenek a lakosság akaratát jelképező elektronikus levelek. Így tegnap dél és ma reggel között több mint kétezren léptek akcióba és küldtek el közel 400 000 levelet a képviselőknek.

„Ezúton is köszönjük a segítséget mindenkinek, aki támogatta a kezdeményezésünket és a magyar természeti értékek védelme mellett voksolt. A tegnapi napon véleményt nyilvánítottunk. Az emberek akarata eljutott a döntéshozóinkhoz. Most rajtuk a sor. Reméljük, ők is kiállnak a természeti kincseink fontossága mellett.” – nyilatkozta Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

„A küzdelem a kormány által benyújtott T/3788 számú, „az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat ellen még nem ért véget. Mi kitartunk amellett, hogy ha az állami tulajdonú védett természeti területek egy részének vagyonkezelési joga átkerül a nemzeti park igazgatóságoktól a Nemzeti Föld Alapkezelő szervezethez, akkor veszélybe kerül a magyar természetvédelmi intézményrendszer. – mondta Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ügyvezető igazgatója.

„Sok éve nem volt olyan törvényjavaslat, amellyel kapcsolatban a környezetüggyel foglalkozó parlamenti és társadalmi szervek ennyire egyöntetűen negatívan foglaltak volna állást. 150 civil szervezet, az Alapvető Jogok Biztosának helyettese, az Országos Környezetvédelmi Tanács mellett ezen a héten elítélte a kormány terveit a Parlament Fenntartható fejlődési bizottsága és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács szakmai bizottsága is. ” – mondta el Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.„Az emberek és a szakértők véleményét figyelembe véve a kormány nem tehet mást: vissza kell vonnia a törvényjavaslatot” – tette hozzá az elnök.

Kapcsolódó hírek

Vadludak a Tatai Öreg-tavon (Fotó: Csonka Péter)

Idén immáron 19. alkalommal várjuk sok szeretettel a madárbarátokat a Tatai Öreg-tó partjára, a Tatai Vadlúd Sokadalomra. Az utóbbi években már közel húszezer látogatót is vonzó rendezvény azért egyedülálló, mert a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely kontinensünkön, amit...

Kezdő madarász képzés Székesfehérváron

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Fejér Megyei Helyi Csoportja két napos képzéseket hirdet "Kezdő madarász vagyok!" címmel, amely az ország több pontján eddig nagy sikert aratott. A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, amelynek birtokában bárki sikerélményekkel vághat bele a...

2500 kutató egybehangzóan állítja: az intenzív mezőgazdálkodás elpusztítja a természetet! Európai tudományos műhelyek a Közös Agrárpolitika teljes és azonnali reformját szorgalmazzák.