2016.04.28
Tápió-vidéki Helyi Csoport

Az idei első madárgyűrűzés (CES) 2016.04.16.

2016. április 16-án megkezdtük az idei (immár 13 éve folyó) CES-t. A CES (Constant Effort Sites - Állandó Ráfordítású Gyűrűzés) egy Európa szerte folyó tudományos program, mely az adott élőhelyen méri fel a fészkelő madarak állományát, illetve az állomány változását. Szokásosan péntek este felraktuk a 14 hálóból álló, mindegy 130 m hosszú hálósort a kókai Vadászház melletti erdőben.

Az első ellenőrzés 6 órakor történt (mely később a nyár folyamán változni fog és 5 órakor fog kezdődni) az utolsó pedig 12 órakor. Összesen 24 madár került a hálóba, ezek között volt visszafogás is.

A következő fajokat gyűrűztük meg: barátposzáta, erdei pinty, fülemüle, csilpcsalpfüzike, feketerigó, énekes rigó, széncinege, vörösbegy. Emellett még a következő fajokat figyeltük meg a területen: sisegő füzike, fekete harkály, nagy fakopáncs, zöldike, tengelic, karvaly, egerészölyv, barna rétihéja, szajkó, erdei pityer, citromsármány, füleskuvik. A gyűrűzés mellett a jó hangulatról is gondoskodtunk, melyet Laczkó Tamás tagtársunk vaddisznó-gulyása koronázott meg.

A gyűrűzésen összesen kb. 30 ember vett rész. A madarak mellett látogatók betekintést nyerhettek a Kókán élő kisemlősök világába is, ugyanis a Vadászháznál működtetett odútelepünkön testközelből megismerkedhettek a védett mogyorós pelével és a fokozottan védett erdei pelével.

Köszönjük mindenkinek a részvételt, reméljük jól érezték magukat. A következő gyűrűzés várhatóan 2 hét múlva lesz.

Mikus Máté
Fotók: Benkó Krisztiánné, Kertész László

https://photos.google.com/share/AF1QipM1395jucuV25934r-Em5y4WDJnwKMroTLKGfBkSkoCocY_bsPgPGzwRsozyAfJGA?key=alNHU3NDYmFZMWRJOU5VM3owcHJnSHJNRDJzTGhR