Telelő gólyáink védelme

Amint arról augusztus végi felhívásunkban beszámoltunk, a júniusi időjárásban "megcsúszó" fehér gólya költések késői fiókáiból nagy eséllyel több madár is itthon maradhat télen, emelve az utóbbi években egyre nagyobb számban áttelelő gólyák számát. Az előrejelzés - úgy látszik - bejött, egyre több gólya megfigyelés érkezik Monitoring Központunkhoz, ezért fontos néhány szót ejteni arról, hogy mit tehetünk gólyáink védelmében.

Telelő fehér gólyák (Fotó: Dr. Mezey Károly).


Mivel és hogyan etethetők a telelő gólyák?
A gólyák rendkívül gazdag tápláléklistával rendelkező madarak. Nyáron elsősorban rovarokkal táplálkoznak, de gyakorlatilag bármit: halat, békát, kígyót, kisrágcsálókat megfognak, amit le tudnak nyelni.

Ez a stratégia szinte az énekesmadarakéhoz hasonlóan megkönnyíti a téli etetésüket, amihez a következő táplálékokat használhatjuk:

  • női tenyérnél nem szélesebb hallal, elsősorban keszegfélék;
  • 10-15 cm hosszú, kolbász vastagságú nyers marhahús darabok; kacsa-, liba-, pulyka-, tyúkszív és zuza (nyers disznóhús a féregfertőzés veszélye miatt sem állatnak, sem embernek nem adható!) ;
  • tenyészetből származó egér, süldő patkány, naposcsibe és naposkacsa tetemek.

Egy gólya napi táplálékigényét: 3-5 tenyérnyi keszeg, vagy egy nagy marék marhahús nyesedék, vagy 6-8 egér, vagy 1-2 süldő patkány, vagy 3-4 naposcsibe, -kacsa télen is fedezi.

Az etetés elkezdése a dolog legkényesebb része. Lassan, nem közvetlenül a madarak felé haladva közelítsük meg max. 6-8 méterre a földön keresgélő gólyát, majd lassú, nyugodt, alulról induló kézmozdulattal dobjuk a madár elé 1-2 méterre a táplálékdarabokat. Amint ezzel megvagyunk, óvatosan hátráljunk el, hagyjunk teret és időt a madárnak, hogy felfedezze az élelmet, hogy rájöhessen, neki próbálunk segíteni.

Néhány alkalom után már nem nagyon kell óvatoskodni, a madarak tudni fogják, sőt, várják is az etetést, különösen akkor, ha alkalmazni tudjuk az alábbi praktikákat:

  • Etetéskor érdemes fütyülni, hívóhangot hallatni - a lényeg az, hogy mindig ugyan azt a hangot adjuk -, mert ezt a madarak gyorsan megtanulják, és tudni fogják, hogy a közeledő ember táplálékoz hoz.  
  • Próbáljunk meg a nappal azonos időpontjában élelmet vinni a gólyáknak, akik néhány alkalmat követően már várni fogják ezt, távolabbról is odarepülnek, ami azért is fontos, hogy a táplálékot ők, ne pedig macskák és kutyák szedjék össze. 

Áttelelő fehér gólya (Fotó: Dr. Mezey Károly).

A képeken látható telelő fehér gólyákat a környékbeliek rendszeresen etetik,
amit a madarak megtanulnak kihasználni. Az ilyen gondoskodó helyeken a
gólyák az emberek nagy örömére rendszeres áttelelővé válhatnak
(Fotók: MME archívum / dr. Mezey Károly)


Miként ellenőrizhető a gólyák fizikai állapota?
A téli tarlókon, belterületi füves területeken vagy akár parkolóban, járda mellett, udvarban sétálgató gólyák egészségi állapotáról a legegyértelműbb visszajelzést a röpképesség, röpképtelenség ad.

Ez úgy ellenőrizhető, ha a madár felé indulva felrepülésre késztetjük. Ha megy neki, akkor minden rendben van, a tetőgerinc, a kémény vagy a fészek magasában álldogáló madár egészséges. Ha azonban a gólya csak néhány métert képes megtenni vagy csak ugrálva próbál menekülni, láthatóan furcsa, "rossz" mozgású, akkor vagy sérült vagy az éhezés miatt legyengült. Ilyenkor be kell avatkozni, amihez segítséget is kérhetünk.


Kinek szólhatunk, ha baj van?
Magyarországon a madármentés feladatát több intézmény: nemzeti parkok, civil szervezetek, de elsősorban az állatkertek látják el (részletek >>). A legyengült telelő gólyák mentőhelyre szállításához országosan egyedül a nemzeti parki őrszolgálat rendelkezik emberekkel és járművekkel, ezért baj esetén a területileg illetékes nemzeti park igazgatósához fordulhatunk. A területi illetékességről a nemzeti park igazgatóságok portálján tájékozódhat.


Mi történik a mentet madarakkal?
A madarak az állatkerti és egyéb mentőhelyeken szükség szerint megfelelő orvosi ellátásban és folyamatos táplálásban részesülnek, így a szabad ég alatt is gond nélkül átvészelik a telet. Tavasszal aztán az egészséges, röpképes állatokat el lehet engedni. 

Mentett fehér gólyák a Jászberényi Állat- és Növénykertben (Fotó: Orbán Zoltán).
Mentett gólyák ...
 
Mentett fehér gólyák a Jászberényi Állat- és Növénykertben (Fotó: Orbán Zoltán).
... a Jászberényi Állat- és Növénykert tavi bemutatójában.


Kérjük, küldje be téli gólyamegfigyelési adatait!   
A gólyák telelési viselkedésének megismeréséhez pontos adatokkal kellene rendelkeznünk ezekről a madarakról. Ezért kérjük, amennyiben tud ilyen madárról, a hely, a példányszám, a körülmények és a bejelentő elérhetőségét tartalmazó e-mailben tájékoztassa az MME Monitoring Központ munkatársait itt >>. Köszönjük!


 

Kapcsolódó oldalak

 
Orbán Zoltán
Az MME Fehérgólya-védelmi programját a Cora Íz és Hagyomány
üzletága támogatja.


Kapcsolódó hírek

Az Európai Bizottság közzétette a Biodiverzitás- és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát Az Európai Bizottság többszöri késlekedés után a tegnapi napon kiadta a régóta várt Biodiverzitás Stratégiát és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát. Ezek a dokumentumok az EU természeti sokféleséggel és élelmiszertermeléssel kapcsolatos szakpolitikájának fő irányait határozzák meg a...

Szívesen részt vennél egy európai szintű fajmegőrző program népszerűsítésében? Szeretnéd, hogy a te alkotásod szerepeljen a fokozottan védett rákosi vipera védelmével foglalkozó projekt hivatalos pólóján? Engedd szabadjára a fantáziád és jelentkezz pályázatunkra! 

Alagcsőbe épült fészkét elhagyó széncinege (Fotó: Orbán Zoltán)

A széncinegéről közismert, hogy a madárcsoport talán legváltozatosabb fészekhelyválasztású faja. Ennek újabb tanúbizonyságát adja az a pár, amelyik ültetett facsemete tövéhez beásott öntöző alagcsőben, mélyen a talaj szintje alatt neveli a fiókáit.