Több tavalyi madárészlelést hitelesített az MME Nomenclator Bizottsága

Az MME Nomenclator Bizottsága (NB) az idei év elején megvizsgálta a 2010  során előfordult faunaúj és 5 előfordulási adatnál kevesebbel rendelkező fajok adatait. 2010 legnagyobb madártani szenzációja kétségkívül a kékfarkú (Tarsyger cyanurus) első hazai előfordulása volt, amit ráadásul további két megkerülés követett az ősz folyamán.

Kékfarkú


Ezek közül két előfordulást már tudott is a NB bírálni, így a 2010. október 12-én, Lukács Zoltán által Tömördön fogott és gyűrűzött példány lett a hazai avifauna 403. hitelesítetten előfordult faja. Pár napra rá, 2010. október 16-án Lukács Máté fogott és gyűrűzött egy másik példányt is, mely a faj második hazai előfordulása volt. A gyűrűzést követően még napokig találkoztak mindkét madárral a helyszínre érkező megfigyelők.

A Bizottság szintén elfogadta a havasi csóka (Pyrrhocorax graculus) 2010. október 29-én, Szentpéterföldén Nagy Gábor, majd Gál Szabolcs által is megfigyelt fiatal egyedét. Ez a faj második hitelesített adata hazánkban, mellyel a havasi csóka kategóriát „ugrott”, vagyis B kategóriásból A kategóriás faj lett. B kategóriába azok a fajok taroznak, melyeknek utolsó hitelesített előfordulása 1950. január 1. előtti. A havasi csóka egyetlen korábbi előfordulása: 1933. január 24. Döröske, 1 ad. hím példány (Molnár L.).

Szintén hitelesítette a bizottság a keleti gerle (Streptopelis orientalis meena), és a bajszos poszáta (Sylvia cantillans) második, valamint a fecskesirály (Xema sabini) ötödik hazai előfordulását.

Fenti adatokat a többi bírált adattal együtt az MME NB 2010-es jelentésében fogja publikálni.
Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!


A fenti kis képen kékfarkú látható
(Fotó: Gyurácz József)

Kapcsolódó hírek

Madárbarát ajándékok

Van az embereknek egy olyan, irigylésre méltó kis csoportja, akik rendkívül összeszedetten intézik a karácsonyi ajándékbeszerzést. Ők azok, akik akár már nyáron is megvesznek egy olyan tárgyat, amiről tudják, hogy jó karácsonyi ajándék lesz egy ismerősük, családtagjuk számára. Ők azok, akik kimaradnak a decemberben oly jól ismert karácsonyi stresszből és békésen rajzolják a...

Kezdő madarász képzés

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel az MME Börzsönyi Helyi Csoportja ismét két napos képzést hirdet "Kezdő madarász vagyok!" címmel. A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a terepi madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak...

Decemberi madarászprogramok az MME-vel

Ha már elege van a tömegből és a vásárlásból, kapcsolódjon ki a madarak társaságában a friss levegőn! Tartson velünk decemberi programjainkon!