Tokai Partifecske Hajózás - 2013. május 11. (szombat)

A Vonuló Madarak Világnapján, 2013. május 11-én, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nyíregyházi Helyi Csoportja szeretettel meghív minden érdeklődőt Tokajba, hogy a 100 főt befogadó „Csege” hajóval egy közel kétórás hajózás során megtekinthessék Európa egyik legnagyobb, több ezer páros partifecske telepét Szabolcs község határában, a Tisza szakadófalaiban, ahova a madarak folyamatosan érkeznek vissza afrikai telelőterületeikről április vége óta. A programot az MME a 2010-es fecskevédelmi évben indította el.

MME Tokaji Partifecske Hajózás program 2010 májusában (Foró: Orbán Zoltán).


A hajózás során a partifecsketelepeken a párválasztás időszaka zajlik, amely egyike a leglátványosabb időszakoknak e madárfaj életében. A partifecskékkel és a hajózáskor érintett állományról szóló legfrissebb híreket a www.partifecske.mme.hu honlap oldalon érhetőek el.

A hajózás alkalmával Dr. Szép Tibor egyetemi tanár, a partifecskék hazai kutatója mutatja be a partifecskéket, azok példáján a vonuló madarak életét, e napjainkban jelentős állománycsökkenést mutató madárfajokat veszélyeztető tényezőket és természetesen a hajózás során érintett Tisza szakasz természeti értékeit.

MME Tokaji Partifecske Hajózás - Tisza táj a hajóról (Fotó: Orbán Zoltán).
A túrákat a program kitalálója és házigazdája, ...

MME Tokaji Partifecske Hajózás - Dr. Szép Tibor partifecske kutató fészeküreg vizsgálat közben (Fotó: Orbán Zoltán).
... Dr. Szép Tibor, a partifecske kutatás világhírű szakértője vezeti, ...

MME Tokaji Partifecske Hajózás - Életkép a hajófedélzeti túravezetésről (Fotó: Orbán Zoltán).
... melynek során a fecskék különleges életmódjáról, a fecskekutatás
módszereiről is beszél, és bemutatja ennek különleges
eszközeit is: a képen azt az endoszkópos kamerát
és monitor szemüveget, amivel a fészeküregek
belsejét (felső kép) tanulmányozzák


Mit vigyek magammal?
Javasoljuk, hogy kisrádiót, illetve rádióadások (FM) vételére alkalmas mobiltelefont és fülhallgatót hozzanak a résztvevők, hogy jó hangminőségben hallhassák az előadót a hajóút során.

Ne felejtsük el, hogy a vízen mindig hűvösebb van, mint a parton, ezért érdemes széldzsekit, a napsütés ellen is védő kalapot, fejkendőt is magunkkal hozni némi élelem és víz mellett.


Hogyan zajlanak a nap eseményei?
A program keretében 2013. május 11-én, szombaton, 9.00-kor, 13.00-kor, 15.00-kor és 17.00-kor indul hajójárat a tokaji Bonchidai Csárdánál lévő hajókikötőből (Tokaj, Széchenyi sétány 5. A.). A hajótúrák mintegy másfél órásak.

A hajójáratokra helyfoglalást a hajótársaságnál (www.hajokirandulas.hu) e-mailben: info@hajokirandulas.hu, illetve telefonon: 06-47/552-187, 06-20/971-6564 lehet megtenni. Jegyeket a helyszínen, a hajón is lehet vásárolni, jegyárak:

  • felnőtt 1200 Ft/fő
  • gyerek/nyugdíjas 900 Ft/fő
  • családi 3000 Ft/fő


A túravezetés ingyenes!


A túrákról tovább tájékozódhat az alábbi kisfilmekből és az elmúlt három év beszámolóiból (a videók alatt).


Videó a 2011. évi program első ...


... és második napi kishajós programjáról, amin repülő darucsapatot
is láttunk (Fotók, videók: Orbán Zoltán)Beszámolók az elmúlt évi programokról


Kapcsolódó hírek

Egy, a Facebookra feltöltött képek közül, mely a gólyamészárlást ábrázolja

Nem tudjuk felmérni, hogy csak abban az információ buborékban kavart-e hatalmas port a libanoni gólyamészárlás híre, amelyben mi, itt az MME-nél élünk, vagy tényleg mindenki erről beszél.

Műfecskefészkeket otthon is egyszerűen és olcsón tudunk készíteni – segítünk, hogy közösen segíthessünk (Fotók: Orbán Zoltán)

Az eresz alá költöző molnárfecskék és füsti fecskék költése műfészkekkel segíthető. Cikkünkben a fecskeműfészek-készítés otthon is könnyen és olcsón megvalósítható lépéseit mutatjuk be, remélve, hogy sokan fogadják ilyen otthonokkal az április-májusban költeni kezdő fecskéket.

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya a hagyományokhoz hűen 2019-ben is rajzpályázatot hirdet. De kiről is szól a pályázat? Nem másról, mint az év kétéltűjéről, a foltos szalamandráról! Várjuk olyan alkotókedvű gyerekek és felnőttek jelentkezését, akiktől nem áll távol a kétéltűek világa. Alkotásra fel!