„Ubul” 33 ezer kilométert bejárva visszatért a Duna-deltába

Tavaly a Kék vércse LIFE+ program keretében (LIFE11/NAT/HU/000926) a Fekete-tenger partján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI), a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI) és a romániai Milvus Csoport munkatársai az őszi vonulásban közösen szereltek műholdas jeladót kék vércsékre.

„Ubul” jeladózása – 2014.09.14-15., Duna-delta, Románia


Köztük volt „Ubul”, egy akkor még átlagosnak ítélt, kifejlett hím is. Azonban az eltelt közel egy évben bizonyította rátermettségét; hatalmas utat bejárva most visszatért a Duna alsó folyásához. Útját élőben követhettük nyomon a modern technika segítségével.

A 33 ezer kilométeres vándorlás során kétszer is átkelt a Földközi-tengeren, a Szaharán és az egyenlítői esőerdőn. Keresztül-kasul bejárta telelőterületét, Namíbia és Botswana vadregényes szavannáit.

„Ubul” egy éves vándorlása, mely során 33 ezer kilométert repült (Forrás: satellitetracking.eu).
„Ubul” egy éves vándorlása, mely során 33 ezer kilométert repült. A legfrissebb
adatokért katt a képre (Forrás: satellitetracking.eu). 

 

Az igazán meglepő azonban a madarak tavaszi viselkedése volt. Már visszafelé tartottak a költőterületre, amikor azonban hetekig heves szembeszél lehetetlenítette el a sivatagon való átkelésüket. Vélhetően ez a meteorológiai jelenség pár évente jelentkezik csak ilyen hevességgel, egy átlagos évben nem nehezíti a madarak tavaszi hazajutását.

„Ubul” sok más kék vércsével együtt április közepétől június elejéig Ghána, Togo és Benin dombvidékein „várta” az átkeléshez szükséges feltételeket. Sajnos nem minden madár volt képes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, „Dana” vélhetően Kamerunban pusztult el.

Egyes, szintén jeladóval jelölt társai a nehezített körülmények között megpróbálták az átkelést, de sajnos elhullottak. „Adai” a kazak hím jeladója Marokkóban ismeretlen körülmények között hallgatott el.

„Apollót” a Földközi-tengeren találta meg egy francia halászhajó. Gyűrűje alapján azonosították és jeladója olasz kollégáinkon keresztül (LIPU) működőképes állapotban került vissza hozzánk.

A vércsék egy része megpróbálta nyugatra megkerülni a Szaharát, soha nem látott számban lepték el Marokkót és az Ibériai-félszigetet. Sokan kisodródtak az Atlanti-óceán fölé és csak a szerencsésebbek értek partot a Kanári- vagy az Azovi-szigeteken.  A hosszabb út egyes példányoknak sikerült, 2015 tavaszán leolvastak a Kárpát-medencében jelölt vonuló színes gyűrűs kék vércsét Portugáliában és Spanyolországban, majd később Franciaországban és Svájcban is.    

A kerülővel próbálkozó és a Nyugat-Afrikában várakozó madarak nagy része csak későn tért vissza a költőterületre és megkésve vagy egyáltalán nem költött. „Karma” és „Ubul” is ilyen volt.

Különös értékes adat, hogy „Ubul” a Vajdaságon és a Partiumon át vezető tavaszi vonulása először hívta fel a figyelmet arra, hogy a Kárpát-medencének milyen jelentős lehet a szerepe a tavaszi vonulás során a kék vércsék számára.

„Karma” jeladóval a Duna-deltában, Romániában 2014.09.16-án
„Karma” jeladóval a Duna-deltában, Romániában 2014.09.16-án

 

Augusztusban „Ubul” visszatért oda, ahonnan tavaly elindult. Viszontagságos év áll mögötte és csak remélni tudjuk, hogy jövőre, kevesebb próbatétel után hamarabb tér vissza és költeni is fog valahol a dél-orosz vagy ukrán sztyeppeken. 

 

Palatitz Péter – falcoproject.eu
 

A ”Kék vércse védelme a Kárpát-medencében” (LIFE11 NAT/HU/000926)
programot az Európai Unió LIFE alapja támogatja.

A ”Kék vércse védelme a Kárpát-medencében” (LIFE11 NAT/HU/000926) program
partnerei: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (projekt koordinátor),
a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság,
a Magyar Természettudományi Múzeum, a Raptor Protection of Slovakia és a
The State Nature Conservancy of the Slovak Republic

www.falcoproject.eu

 

 

Kapcsolódó hírek

Egy, a Facebookra feltöltött képek közül, mely a gólyamészárlást ábrázolja

Nem tudjuk felmérni, hogy csak abban az információ buborékban kavart-e hatalmas port a libanoni gólyamészárlás híre, amelyben mi, itt az MME-nél élünk, vagy tényleg mindenki erről beszél.

Műfecskefészkeket otthon is egyszerűen és olcsón tudunk készíteni – segítünk, hogy közösen segíthessünk (Fotók: Orbán Zoltán)

Az eresz alá költöző molnárfecskék és füsti fecskék költése műfészkekkel segíthető. Cikkünkben a fecskeműfészek-készítés otthon is könnyen és olcsón megvalósítható lépéseit mutatjuk be, remélve, hogy sokan fogadják ilyen otthonokkal az április-májusban költeni kezdő fecskéket.

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya a hagyományokhoz hűen 2019-ben is rajzpályázatot hirdet. De kiről is szól a pályázat? Nem másról, mint az év kétéltűjéről, a foltos szalamandráról! Várjuk olyan alkotókedvű gyerekek és felnőttek jelentkezését, akiktől nem áll távol a kétéltűek világa. Alkotásra fel!