Újabb gólyakosarat helyeztünk ki

A gólyák védelme nemcsak érzelmi és természetvédelmi kérdés. Az áramellátás folyamatossága miatt ez a lakosság, az önkormányzatok és az áramszolgáltatók közös érdeke is. Az oszlopfejekre épült fészkek és a szerencsétlenül járt madarak okozta rövidzárlatok gólyakosarak kihelyezésével megelőzhetőek.

Közös összefogással egy újabb gólyakosártartó és egy fészekkezdemény került felhelyezésre Biatorbágyon, a város széléhez közel.

 

A gólyakosárkihelyezés helyszíne (Fotó: Skrionya Barbara)
A gólyakosárkihelyezés helyszíne (Fotó: Skrionya Barbara)

 

A fészekkezdemény felhelyezése (Fotó: Skrionya Barbara)
A fészekkezdemény felhelyezése (Fotó: Skrionya Barbara)

 

Emelőkosaras autót az ELMŰ biztosította (Fotó: Skrionya Barbara)
Emelőkosaras autót az ELMŰ biztosította (Fotó: Skrionya Barbara)

 

A kihelyezés megszervezésében a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, Bartoss Attila (Budai Régió, Régióvezető) és Bíró Sándor (természetvédelmi terület-felügyelő) segédkezett egyeztetve a Biatorbágyi Tájvédő Kör Egyesület elnökével, Tüske Emillel. A fészektartót, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület által kiírt BE-Natur pályázat keretein belül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) adta, míg a fészekkezdemény a Tájvédő Kör Egyesület jóvoltából készült. A konkrét végrehajtó szerepét az ELMÜ töltötte be Märcz László (Hálózati stratégiai osztály, Szakértő) és Nagy Jánosné (Budai Régió, Területfelelős) közreműködésével. Az ELMÜ részéről Jarunka Tamás és Illés Zsolt (Budai Régió, Műszaki munkatárs) gondoskodott arról, hogy minden madárvédelmi- és érintésvédelmi szabványt figyelembe véve szereljék fel a kollégák a kosarat.

 

A kész gólyakosár (Fotó: Skrionya Barbara)
A kész gólyakosár (Fotó: Skrionya Barbara)

 

A Be-Natur a Nimfea egyesület pályázata, amit a Délkelet-európai transznacionális együttműködési program támogat.
A Be-Natur a Nimfea egyesület pályázata, amit a Délkelet-európai
transznacionális együttműködési program támogat.

 

Az elmúlt évben nem volt kis gólya a településen. Azonban a helyiek és a szervezők reményei szerint ennek az akciónak köszönhetően lehetőség nyílik ezen jól ismert és kedvelt madarak számára, hogy itt otthonra találjanak és költsenek.

A Be-Natur a Nimfea egyesület pályázata, amit a Délkelet-európai transznacionális együttműködési program támogat. A BE-Natur támogatásával országszerte helyeznek ki gólyafészektartókat Borsod-Abaúj Zemplén, Nógrád, Békés, Jász-Nagykun Szolnok, Bács-Kiskun, Pest, Baranya és Veszprém megyében.

 

További információk a gólyakosarakról ITT>>

 

 

 

 

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!

 

Kapcsolódó hírek

Sokan az Európai Madármegfigyelő Napok keretében néznek először távcsőbe, teleszkópba (Fotó: Orbán Zoltán)

A hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett, 25. jubileumát ünneplő programon idén is 41 ország madártani szervezete, köztük hazánk BirdLife képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vett részt. Az összesített eredmények alapján Európában és Közép-Ázsiában a tavalyinál is több, legalább 956 helyszínen, több mint 5,2 millió madarat figyelt...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi központi irodájába (1121 Budapest Költő u. 21.) munkatársat keres irodai asszisztens munkakör betöltésére, napi 8 órás munkarendben. Jelentkezési határidő: 2018. október 22. Várható kezdési idő: 2018 november 5.

A Veszprém Megyei Helyi Csoport két napos képzést hirdet "Kezdő madarász vagyok!" címmel, amely az ország több pontján eddig nagy sikert aratott. A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak...