Újabb gólyakosarat helyeztünk ki

A gólyák védelme nemcsak érzelmi és természetvédelmi kérdés. Az áramellátás folyamatossága miatt ez a lakosság, az önkormányzatok és az áramszolgáltatók közös érdeke is. Az oszlopfejekre épült fészkek és a szerencsétlenül járt madarak okozta rövidzárlatok gólyakosarak kihelyezésével megelőzhetőek.

Közös összefogással egy újabb gólyakosártartó és egy fészekkezdemény került felhelyezésre Biatorbágyon, a város széléhez közel.

 

A gólyakosárkihelyezés helyszíne (Fotó: Skrionya Barbara)
A gólyakosárkihelyezés helyszíne (Fotó: Skrionya Barbara)

 

A fészekkezdemény felhelyezése (Fotó: Skrionya Barbara)
A fészekkezdemény felhelyezése (Fotó: Skrionya Barbara)

 

Emelőkosaras autót az ELMŰ biztosította (Fotó: Skrionya Barbara)
Emelőkosaras autót az ELMŰ biztosította (Fotó: Skrionya Barbara)

 

A kihelyezés megszervezésében a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, Bartoss Attila (Budai Régió, Régióvezető) és Bíró Sándor (természetvédelmi terület-felügyelő) segédkezett egyeztetve a Biatorbágyi Tájvédő Kör Egyesület elnökével, Tüske Emillel. A fészektartót, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület által kiírt BE-Natur pályázat keretein belül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) adta, míg a fészekkezdemény a Tájvédő Kör Egyesület jóvoltából készült. A konkrét végrehajtó szerepét az ELMÜ töltötte be Märcz László (Hálózati stratégiai osztály, Szakértő) és Nagy Jánosné (Budai Régió, Területfelelős) közreműködésével. Az ELMÜ részéről Jarunka Tamás és Illés Zsolt (Budai Régió, Műszaki munkatárs) gondoskodott arról, hogy minden madárvédelmi- és érintésvédelmi szabványt figyelembe véve szereljék fel a kollégák a kosarat.

 

A kész gólyakosár (Fotó: Skrionya Barbara)
A kész gólyakosár (Fotó: Skrionya Barbara)

 

A Be-Natur a Nimfea egyesület pályázata, amit a Délkelet-európai transznacionális együttműködési program támogat.
A Be-Natur a Nimfea egyesület pályázata, amit a Délkelet-európai
transznacionális együttműködési program támogat.

 

Az elmúlt évben nem volt kis gólya a településen. Azonban a helyiek és a szervezők reményei szerint ennek az akciónak köszönhetően lehetőség nyílik ezen jól ismert és kedvelt madarak számára, hogy itt otthonra találjanak és költsenek.

A Be-Natur a Nimfea egyesület pályázata, amit a Délkelet-európai transznacionális együttműködési program támogat. A BE-Natur támogatásával országszerte helyeznek ki gólyafészektartókat Borsod-Abaúj Zemplén, Nógrád, Békés, Jász-Nagykun Szolnok, Bács-Kiskun, Pest, Baranya és Veszprém megyében.

 

További információk a gólyakosarakról ITT>>

 

 

 

 

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!

 

Kapcsolódó hírek

Uhufiókák. (fotó: Schwartz Vince)

Nehéz hónapokon vannak túl a magyarországi uhuk. Bár a rossz hírek közzététele a természetvédelemben nem tartozik a leghálásabb feladatok közé, mégis fontos, hogy a madárkedvelők és természetszeretők lássák és érzékeljék azt is, hogy egy-egy fajnak természetes okokból is rendkívül hirtelen és drasztikus módon lecsökkenhet a szaporodási rátája egy kedvezőtlen téli időszakot...

A Karolinai papagáj Észak-Amerika egyetlen őshonos papagájfaja volt. A papagájok között egyedüli módon alkalmazkodott a hideghez, hiszen elterjedési területének északi részén már előfordult zordabb, téliesebb időjárás is.

A 2019. év madara szavazás eredménye – 2018. július 23., 12:01 (Forrás: mme.hu)

Lezárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása 2019 év madaráról. A legtöbb szavazat a gólyatöcsre érkezett, ezért a civil szervezet ennek a madárnak, illetve élőhelyvédelmi lehetőségeinek bemutatásával foglalkozik kiemelten a jövő évben.