VIII. Tatai Vadlúd Sokadalom - szokatlanul nagy meleg, szokatlanul kevés madár

A tatai Öreg-tavon szokatlanul kevés még a madár. Tavaly ilyenkor itt már 1000 fölött járt a ludak száma! Az egyetlen magyarázat a szokatlanul enyhe időjárás lehet.

 

November 3-án reggel mindössze 450 lúd ébredt a tavon, ezek zömében nagy lilikek, van köztük vetési lúd is. Számadatokat tekintve, most 2600 réce, 2500 sirály (danka, sárgalábú, sztyeppi) és 2000 vetési varjú uralja a szálláshelyet; mellettük szürke gémek, nagy kócsagok vannak tucatszám, kollégáink láttak közel 80 kárókatonát és 20 búbos vöcsköt.

Az északra elterülő Ferencmajori-halastavakon 2500 lúd éjszakázik és a megfigyelt 2 vörösnyakú lúd is ott van, 19 kis kárókatona mellett. Érdekességnek számít, hogy megérkezetek százas csapatokban a keresztcsőrűek.

Figyelemmel kísérjük továbbra is a madarak számát, érdekes megfigyelni, miként befolyásolja a meleg a költöző madarak szokásait.
 

Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.
 

Kapcsolódó hírek

Az MME szóvivője, Orbán Zoltán, a Hiteles Tájékoztatásért Díj átvételét követően - jobbra mellette egykori kollégája, Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője látható (Fotó: Bodnár Katalin)

Az idei báli szezon egyik legrangosabb hazai eseményeként rendezték meg Budapesten a XVI. Jótékonysági Szóvivő Bált, ahol a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesületének (MSZE) Hiteles Tájékoztatásért Díját a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője, Orbán Zoltán kapta

A tavasz közeledtével még van idő kihelyezni a műfészkeket, megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást, felszerelni a fecskepelenkákat (Fotók: Orbán Zoltán)

Miközben az elmúlt közel két évtizedben sajnos legalább megfeleződött (!) a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól, a madárcsoport szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek, társ- és haszonállataink egészségvédelme szempontjából is.

A BTO (British Trust for Ornithology) és az általa kiadott havilap, a Britsh Birds együtt immár több évtizede megválasztja az év legjobb madártani témájú könyvét. A tavalyi évben 54 versenyző közül a kék vércse ökológiájáról és megőrzéséről - a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) gondozásában készült - magyar, szlovák és angol nyelven is kiadott Kék könyv (The...