Vizes Élőhelyek Világnapja

Az idei Vizes Élőhelyek Világnapja központi ünnepi rendezvényére 2009. február 5-én, Kecskeméten került sor. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) a nemzeti park Természet Háza központjába invitálta az ország egész területéről érkező, több mint száz természet- és környezetvédelmi szakembert, kutatót, polgármestereket, önkormányzati képviselőket.

 

A Vizes Élőhelyek Világnapján, minden év február második napján arra emlékezünk, hogy 1971-ben ezen a napon írták alá az iráni Ramsarban a Ramsari Egyezmény néven ismertté vált nemzetközi megállapodást a vizes élőhelyek, elsősorban az ott élő madárvilág védelméért.

A nemzeti parki és vízügyi szakemberek, Ramsari területen gazdálkodó és MTA kutató előadása mellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a mű II. kiadásának megjelenése alkalmából bemutatta Madárbarát településfejlesztés könyvet és koncepciót. Ennek lényege, hogy az MME partnerséget, szakértő támogatást kínál a települési önkormányzatoknak, mikro- és kistérségi összefogásoknak madárvédelmi, oktatásfejlesztési, turizmusfejlesztési koncepciók kidolgozásához, megvalósításához. [munkatársunktól]

Kapcsolódó hírek

Az Oculudentavis valószínűleg apró rovarokkal táplálkozott (illusztráció: Han Zhixin)

Egy kínai, amerikai és kanadai kutatókból álló kutatócsoport azt állítja, hogy megtalálta a világ eddigi legkisebb méretű dinoszauruszát. Az őslényt az egyik kutató a legfurcsább leletként írta le, amivel valaha találkozott.

Csatlakozz te is a Föld Órájához! Ahogy minden évben, úgy idén is lesz Föld Órája! A világ legnagyobb önkéntes akciója keretében most arra kérünk mindenkit, hogy március 28-ától egy – vagy akár több – vállalással álljon ki a természet és a fenntarthatóság mellett.

Kedves szülők, tisztelt pedagógusok, a mostani nehéz helyzetben szeretnénk a figyelmükbe ajánlani az elmúlt évek fejlesztéseit, amit a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hozott létre. A fejlesztések segíthetik a pedagógusok tanórákra való felkészülését vagy az órák, szakkörök élményszerűbbé tételével a tanulók motiválását.