Vörös riasztás - itassuk a madarakat!

A visszatérő kánikula nemcsak az emberek, de a városlakó madarak és emlősök számára is nehéz időszak, amikor még inkább rászorulnak a segítségünkre. A térkővel, aszfalttal burkolt településrészeken a mostani szárazságban nagy területek maradnak olyan szabad vízfelület nélkül, ahol szomjukat olthatnák, fürdéssel felfrissülhetnének az állatok. A hőség különösen a fészket már elhagyó, még rutintalan fiókákat érinti hátrányosan, mert még nem ismerik a környék vízlelőhelyeit. 

Szajkó az itatón (Fotó: Orbán Zoltán).


Szerencsére van megoldás!
A Madárbarát kert program célja éppen az ilyen helyzetek megelőzése, kezelése - a madárvédelmi eszközök közül nyári időszakban az egyik legfontosabb az itató és madárfürdő.

Ennek legegyszerűbb megoldása a kertészeti árudákban is beszerezhető, egyszerűen a gyepre helyezett, kb. 40-50 cm átmérőjű és 5-7 cm mély műanyag virágalátét, amiben a madarak (éjszaka pedig akár a sünök is) inni és fürdeni tudnak.


Minél több kertben, parkban létesülnek ilyen egyszerű itatók, annál
nagyobb eséllyel találnak rá a fészket elhagyó fiókák is ezekre
a kánikulai időszakban életmentő víznyerő helyekre.
Arról
nem is beszélve, hogy az itatók életének megfigyelése
mennyi örömet jelent!


Akit részletesebben is érdekel a madáritatás téma, a különböző helyszíneken, akár ablakpárkányon is alkalmazható megoldások, minden szükséges információt megtalál itt >>

A tollas, még nem teljesen röpképes fiókákat általában nem kell "megmenteni" (részletek >>), ha azonban bágyadt, lihegő, bizonytalan mozgású, menekülni képtelen madarat találunk ilyen melegben, akkor nagy valószínűséggel kiszáradt, hőgutát szenvedett állattal van dolgunk. Az ilyen madarat vízbe mártott ujjunkról a csőrébe cseppentett vízzel itassuk meg, majd tegyük egy bokor árnyékába, ha tud ülni, lehetőleg egy ágra.


Köszönjük a segítségét!


Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


A felső kis képen itatón hűsülő szajkó látható

Orbán Zoltán


Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) egy olcsó és egyszerű megelőző módszert – a potenciálisan veszélyes földfalak ponyvás letakarását ajánlja az építővállalatok és vállalkozások, a lakosság és az önkormányzatok figyelmébe (Fotók: Orbán Zoltán)

Évről évre jelentkező madárvédelmi probléma országszerte a tavasszal hazaérkező partifecskék beköltözése épületalapokba, építési földhányásokba. Olyan helyekre, ahol éppen ezért hónapokra le kell állítani a munkálatokat, vagy az illegálisan folytatott munkavégzés a teljes kolónia, a tojások, a kotló és etető madarak, illetve a fiókák pusztulását okozhatja.

Az Oculudentavis valószínűleg apró rovarokkal táplálkozott (illusztráció: Han Zhixin)

Egy kínai, amerikai és kanadai kutatókból álló kutatócsoport azt állítja, hogy megtalálta a világ eddigi legkisebb méretű dinoszauruszát. Az őslényt az egyik kutató a legfurcsább leletként írta le, amivel valaha találkozott.

Csatlakozz te is a Föld Órájához! Ahogy minden évben, úgy idén is lesz Föld Órája! A világ legnagyobb önkéntes akciója keretében most arra kérünk mindenkit, hogy március 28-ától egy – vagy akár több – vállalással álljon ki a természet és a fenntarthatóság mellett.