2017 év madara – a tengelic

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indított "Év madara" programjának célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak, idén például a gazdálkodóknak különösen fontos szerepe van.

2017 év madara – a tengelic (Fotó: Orbán Zoltán).


A tengelicet a lakosság választotta az idei év madarául az MME honlapján 2016. június 28-tól július 27-éig meghirdetett internetes szavazáson.

 

A tengelic

Kontinensünk egyik legtarkább madara. Fejének elülső része a homloktól a szemek hátsó vonaláig és a torka felső részéig piros. Magevőhöz képest hosszú, egyenes lefutású és hegyes csőre elefántcsontszínű. Pofái a fejtetőtől a torokig fehérek, a tarkó a nyak közepéig fekete. Háta barna, a farkcsík fehér, közepesen villás farka fekete, a tollak hegyén fehér folttal, a szélső farktollakon fehér tükörrel. Begye és testalja fehér, a mell két oldalának barnás területe nem összeérő mellszalagot alkot. A szárnytollak feketék, hegyükön fehér folttal, középen sárga tükörrel, ami repülés közben még feltűnőbb. A hím és a tojó nagyon hasonló, elkülönítésük elsősorban kézben (gyűrűzéskor) lehetséges.

Öreg tengelicek egy Madárbarát kert itatóján (Fotó: Orbán Zoltán).
A jellegzetes színezetű tengelic (a képen két öreg madár látható) az egyik
legkönnyebben felismerhető, mással össze nem téveszthető
madarunk. 7 fotó, katt képre (Fotók: Orbán Zoltán).

Öreg tengelicek egy Madárbarát kert téli etetőjén (Fotó: Orbán Zoltán).

Két öreg (középen elöl és hátul) és egy fiatal tengelic (balra az árnyéban) egy Madárbarát kert itatóján (Fotó: Orbán Zoltán).

Öreg tengelic egy Madárbarát kert téli talajetetőjén (Fotó: Orbán Zoltán).

Öreg tengelic egy Madárbarát kert itatóján (Fotó: Orbán Zoltán).

Öreg tengelic (elöl) és öreg hím csicsörke (hátul) egy Madárbarát kert itatóján (Fotó: Orbán Zoltán).

Öreg tengelic tavaszi bokor ágán (Fotó: Orbán Zoltán).

 

A fiatalok finoman sávozott, szürkésfehér fejéről egyaránt hiányzik a fekete, a piros és a fehér szín is, a fajra jellemző sárga-fekete-fehér szárnymintázat azonban már ekkor is jól látszik.

Fiatal tengelic (Fotó: Orbán Zoltán).
Fiatal tengelic (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Elterjedési területe Nyugat-Európától Közép-Ázsiáig terjed, de fészkel Afrika északi részén is. Északi elterjedésének határa Közép-Finnország. Természetes elterjedési területén kívül betelepítették Dél-Amerikába és Ausztráliába és sok szigetre is.

A tengelic világelterjedése (Forrás: birdlife.org).
A tengelic világelterjedése, nagyításhoz katt a képre (Forrás: birdlife.org).

 

Gyakorisága és hatalmas, a legfrissebb adatok alapján mintegy 26,5 millió km2-es elterjedési területe miatt pontos világállománya nem ismert, becslések szerint ez 100-160 millió egyed lehet, melynek valamivel több mint fele Európában él. Magyarország egyik leggyakoribb fészkelő madaraként hazai állománya 622-763 ezer párra tehető és mérsékelt növekedést mutat.

 

Élőhely

A tengelic a fákkal és nyílt gazosokkal tarkított sík és dombvidéki élőhelyeket kedveli, az erdőségek zárt belső részeit kerüli. Mivel a lakott területek is alapvetően ilyen mozaikos élőhelykínálattal rendelkeznek, a településeinken, még a belvárosokban is jól érzi magát.

 

Táplálkozás

Speciális, rendkívül hegyes végű csőre és kis termete alkalmassá teszi, hogy a különféle gyomnövények (üröm, disznóparéj) csúcsán megkapaszkodva a legapróbb magokhoz is hozzáférjen. Különösen kedveli a bogáncs és az aszat, a fák közül a platán és a nyár termését. Fiókáit apró rovarokkal (például levéltetvekkel), hernyókkal és lárvákkal is eteti.


Tavasszal a tengelicek egyik első magtáplálékát a gyermekláncfű jelenti
(Videó: Orbán Zoltán).

A téli időszakban a tengelicek egyik fontos természetes tápláléka a településeken gyakori platán termése (Fotó: Orbán Zoltán).
A téli időszakban a tengelicek egyik fontos természetes tápláléka a településeken
gyakori platán termése (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Költés

Finom növényi szálakból és állati szőrökből épülő fészkét többnyire fákra, 3-8 m közötti magasságba építi. Évente két, alkalmanként három fészekalja is lehet. Általában öt tojást rak. A tojó kotlik, miközben a hím eleséget hord neki. A fiókákat mindkét szülő eteti.

Tengelicfészek (Fotó: Haraszthy László).
Tengelicfészek (Fotó: Haraszthy László).

Fiókáját etető tengelic (Fotó: Orbán Zoltán).
Fiókáját etető tengelic – 3 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

Fiókáját etető tengelic (Fotó: Orbán Zoltán).

Fiókáját etető tengelic (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Vonulás

A hazai állomány többsége állandó, a rövid távú vonuló példányok csak Dél-délkelet-Európáig repülnek, fő telelőterületük a Balkán-félsziget. Kontinensünk északi térségeiből sok madár érkezik hozzánk telelni évről évre. 

Telelő tengeliccsapat ködben (Fotó: Orbán Zoltán).
Telelő tengeliccsapat ködben – 2 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

Telelő tengeliccsapat ködben (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Veszélyeztető tényezők

A tengelic állománya enyhén növekvő tendenciát mutat, amit a faj alkalmazkodóképessége, emberkövető magatartása is segít.

A kedvező állományadatok ellenére minden bizonnyal sok tengelic (is) áldozatául esik a költési időszakban történő fakivágásoknak évről évre. Az intenzív mezőgazdaság, illetve a települési zöld felületek csökkenése és minőségének romlása veszélyezteti táplálékbázisát.

 

Védelem

Közismertségének és közkedveltségének köszönhetően a tengelicet a fészkelési időszakban végzett, a természetvédelmi mellett az állatvédelmi törvényt is megsértő fakivágások elleni küzdelem nagykövet fajának is tekinthetjük. Ezek a törvénysértő fakivágások szinte kizárólag olyan több éven át tartó, tehát jól tervezhető munkálatokhoz köthetőek, melyek keretében a fák kivágása – megfelelő szervezéssel, kis odafigyeléssel – könnyedén elvégezhetőek lennének az őszi-téli időszakban.

A tengelic települési állományai egész évben segíthetőek a Madárbarát kert program keretében:


Egész éves itatással


Téli etetéssel


A tengelicek helyenként csak az etetési időszak vége felé jelennek meg az
etetőkön, különösen ott, ahol sok apró mag, ezek között pedig mák is
várja őket (Videók: Orbán Zoltán).

Kutyaszőr fészekanyag kihelyezése műanyag hálóban madarak számára (Fotó: Orbán Zoltán).
Tavaszi fészekanyag kihelyezéssel. A tengelic esetében jó tudni, hogy a faj
nagyon kedveli a fehér színt, ezért ha ilyen kutyaszőrt (a vatta, rafia nem jó,
mert beleakadhat a madarak karma, lába, szárnya, ami a pusztulásukat
okozhatja!) tudunk kihelyezni, akkor még nagyobb az esélye a
faj megjelenésének (Fotó: Orbán Zoltán).  

 

A Madárbarát gazdálkodás keretében segíthetjük táplálékbázis biztosításával:

  • rovar- és gyomirtó szerek használatának általános mérséklésével;
  • a rovarvilág megőrzése, vegyszermentes zónák/szegélyek kialakításával;
  • a tarló fennhagyásával téli magtáplálék biztosításával;
  • a táblaszegélyeket alkotó természetközeli élőhelyek megőrzésével.
     

Orbán Zoltán - Madárbarátok könyve (Cser Kiadó, 2013) külső borító.
Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok könyvét (bolt >>), ...


... illetve
okostelefonra ingyen letölthető Madárhatározó alkalmazásunkat!

 

Önt is várja a Madárbarát kert program!

A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. A Madárbarát kert a családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok; a Madárbarát óvoda és a Madárbarát iskola az oktatási intézmények; a Madárbarát panel a panelházak lakóinak, a Madárbarát munkahely az irodában dolgozók és munkáltatók alprograma.

A programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium és a honlap minden szükséges információt tartalmaz. A különböző madárvédelmi eszközök és téli madáreleség pedig a kertészeti és barkácsüzletek mellett az MME boltjában is beszerezhető.

Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és a kiskert tulajdonosokat a kártevők távol tartásában segítik a madarak.

Az elismerő tábla megszerzésének feltétele, hogy a program résztvevője a regisztrációt követően legalább egy mesterséges madárodú kihelyezésével, itató folyamatos működtetésével és téli madáretetéssel végzett egy évnyi madárbarát kertészkedést követően a regisztrációs csomagban kapott jelentőlap beküldésével tájékoztassa az MME központi irodáját az általa végzett madárvédelmi munkáról. Az információk értékelését és elfogadását követően postai úton megküldjük a ház falára, ajtóra, kerítésre kihelyezhető elismerő táblát, mely hirdeti, hogy itt egy madárbarát lakik és tevékenykedik.

Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát kert elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán). Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát panel elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán).
A Madárbarát kert program alprogramjainak külön elismerő táblája van, a képen
a Madárbarát kerté és a Madárbarát panelé látható. Nagyításhoz katt
a képekre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A Madárbarát kert programnak 2016-ban már 6.000 regisztrált tagja van országszerte, köztük ezernél is több óvoda és iskola. Legyen Ön is "hivatásos" madárbarát kertész, üdvözöljük a Madárbarát kert programban!

MME 1% felajánlási felhívás
Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a
személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk
munkáját. Köszönjük!
 

 

Orbán Zoltán
 

Kapcsolódó hírek

Schmidt Egon a Kossuth-díjjal (fotó: Haraszthy László)

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 91 éves korában, ma hajnalban elhunyt Schmidt Egon, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tiszteletbeli elnöke, Kossuth-díjas író, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte. Életével mindannyiunk számára példát mutatott természetszeretetből, emberségből, személyiségével természetvédők...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Év madara” rajzpályázatot hirdet óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban!

Fotó: Simay Gábor

A VVM felmérések első eseménye most januárban lesz, az év első hóközepi felmérésével, mely egybe esik az európai télközepi számlálással. Az idei első hóközepi számlálást január 13. és 16. között kell elvégezni.