2018 a Madarak Éve - Tegyél a begyér'!

Egyértelműnek tűnhet, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél nem kell különösebb ok arra, hogy a madarakat ünnepeljük! Ennek ellenére úgy döntöttünk, hogy csatlakozunk ahhoz a nemzetközi kezdeményezéshez, melyet 4 nagy nemzetközi szervezet, a National Geographic, az Audubon Society, a Cornell Lab of Ornithology és természetesen a BirdLife International - amely többek között az MME ernyőszervezete is - indított.

 

2018-at a Madarak Évének kiáltották ki, mivel pont 100 éves az az amerikai egyezmény, ami a kontinens vonuló madarait védi (Migratory Bird Treaty Act). Ez az egyik legjelentősebb madárvédelmi törvény, amely valaha született, így ez mindenképp okot ad az ünneplésre!

 

Mi az a Madarak Éve? Mi fog történni?

Az MME-nél úgy ünnepeljük ezt az évet, hogy havi adagokban mutatunk be apró, egyszerűen kivitelezhető fortélyokat, amivel segíthetünk a minket körülvevő madarakon, vonulókon, nem vonulókon egyaránt. Aki rendszeres MME olvasó és nagy madárbarát, már biztos ismeri és gyakran el is végzi a havi madárbarát teendőket, de most az a cél, hogy olyan „kezdő” madárbarátokat is bevonjunk, akik most indulnak el a madaras úton.  
A havi tippeket hírleveleinkben fogjuk kiküldeni, ezen felül minden hónapban bemutatunk egy olyan madarat, mely az emberi tevékenység miatt már kihalt.
Ha már kapod a hírlevelünket, akkor nincs teendőd, ha szeretnél feliratkozni, akkor itt megteheted:
 

 

Kis lépések egy nagy cél felé

Arra kérünk, hogy lépésről lépésre, hónapról hónapra „Tegyél a begyér’!”

Kezdheted a kertedben, az erkélyeden, az ablakpárkányon vagy a közeli parkban. Fedezd fel, hogy a közvetlen környezeted egy kontinensnyi kirakó egy kis darabkája!

Mit hallasz, mikor felkelsz? Ha kinézel az ablakon, mit látsz?

Szoktad látni a rozsdafarkút ücsörögni a kedvenc ágán? Már annyira megszokottá vált, hogy észre sem veszed reggel álmosan, a teádat szorongatva?
Pedig ennek a kis tollcsomónak a kerted vagy a közeli park jelenti a helyi természetvédelmi területet, amiben te vagy a természetvédelmi őr! Talán pont a te kerted az, mely a Vonuló Madarak Nagy Kirakósában az utolsó hiányzó darab!  És mint minden kirakóban, csak akkor látjuk a teljes képet, ha már az utolsó darab is a helyére került.

 

Ahogy ez a rozsdafarkú ősszel csatlakozik ahhoz a több millió madárhoz, mely a vonulási mozgalmakban vesz rész, mi is arra kérünk, hogy csatlakozz a „Madarak Éve” mozgalomhoz és „Tegyél a begyér’”! Hónapról hónapra tehetsz valamit a környezetedben élő madarakért, de néha gondolj bele az elképzelhetetlenbe is:

  • ha legközelebb látsz egy rozsdafarkút, búbosbankát, fecskét vagy gólyát, gondolj bele milyen óriási, megpróbáltatásokkal teli utat tesznek meg minden évben és milyen látványban van részük madártávlatból
  • gondolj arra, milyen érdekes, hogy azt a madarat, amit épp megfigyelsz, pár héten, hónapon belül valaki más fogja nézni Dél-Európában vagy Afrikában
  • és gondolj néha azokra a védelmi intézkedésekre, melyek mind a vonuló madarak élőhelyeinek védelmét tűzték ki célul, darabonként kiegészítve a Vonuló Madarak Nagy Kirakóját

Csatlakozz a hírlevelünkre való feliratkozással!

Ha a nemzetközi kezdeményezés is érdekel, olvass róla többet >>ITT<<!


Havi feladatok: 

Mit tegyél a begyér' februárban? 
Ha már tettél ki odút a madaraknak, itt az ideje a tél végi nagytakarításnak! Olvasd el hogyan: https://goo.gl/tsW69W
Ha még nincs odúd, most még időben beszerezheted! 
További februári teendőkről a madárbarát kalendáriumunkban olvashatsz: https://goo.gl/mEFbSC

Mit tegyél a begyér' márciusban?
Végre elkezdődhet a kertészkedés, nézd meg, hogy milyen növényekkel lesz igazán madárbarát a kerted: https://goo.gl/CUqdmu
További márciusi madárbarát teendőkhöz nézzétek meg a kalendáriumot: https://goo.gl/mEFbSC

Mit tegyél a begyér' áprilisban? 
Tegyél ki fészekanyagor a madaraknak: https://goo.gl/RR2haR
További április madárbarát teendőkhöz nézzétek meg a kalendáriumot: https://goo.gl/mEFbSC

MIt tegyél a begyér' májusban?
Kelj a nappal és hallgasd meg a "hajnali kórust"! Tény, hogy nem könnyű 4-4.30-kor kelni, de egyszer a tavasz során talán belefér. És az élmény garantált, hiszen szinte egyszerre dalol az összes madárfaj. De figyelem, a kórus nem ad hosszú műsort, le ne maradjatok róla!  :)
Egy kis ízelítő az MME YouTube csatornáján: https://goo.gl/PYcrxL 
További májusi madárbarát teendőkhöz nézzétek meg a kalendáriumot: https://goo.gl/mEFbSC

Mit tegyél a begyér' júniusban? 
Júniusban arra kérünk, ha legközelebb egy parkban látsz egy ismeretlen madarat, próbáld meg meghatározni! Használhatod akár a madárhatározó alkalmazásunkat is, melyben a leggyakoribb madarak ingyenesen elérhetőek, de természetesen könyvből is tudsz határozni. A lényeg, hogy tanulj meg négy új madarat. 
További április madárbarát teendőkhöz nézzétek meg a kalendáriumot: https://goo.gl/mEFbSC

Mit tegyél a begyér' júliusban? 
Ebben a hónapban arra kérjük, hogy ha meg tudja oldani, készítsen porfürdőt a madaraknak!  Ezzel az élősködők kordában tartását teszi lehetővé. Részletes cikkünket a porfürdő jelentőségéről és készítéséről itt olvashatja: https://goo.gl/JwD1oq
További júliusi madárbarát teendőkhöz nézzétek meg a kalendáriumot: 
https://goo.gl/mEFbSC

Mit tegyél a begyér' augusztusban? 
Augusztusban arra kérünk, hogy ne felejtsd el feltölteni a madáritatókat, vagy ha még nem tettél ki itatót de van rá lehetőséged, akkor ne késlekedj! 
Részletes cikkünk az itatókról és itatásról itt találhatóhttps://goo.gl/PPYhyM
További augusztusi madárbarát teendőkhöz nézzétek meg a kalendáriumot: https://goo.gl/mEFbSC

Mit tegyél a begyér' szeptemberben? 
A gólyák már augusztusban megkezdték vonulásukat, de a kisebb énekesmadarak csak szeptemberben indulnak el a nagy útra, ezért ilyenkor nagyobb a madármozgás. Ha vannak nagy üvegfelületek a házadban vagy lakásodban, kérjük tegyél az üvegre madárriszató matricákat. 
Részletes cikkünk az ablaknak ütközésről itt található: http://www.mme.hu/ablaknak_utkozes
További szeptemberi madárbarát teendőkhöz nézzétek meg a kalendáriumot: https://goo.gl/mEFbSC

Mit tegyél a begyér' októberben?
Most arra kérünk csatlakozz hozzánk és vegyél részt október első hétvégéjén az Európai Madármegfigyelő Napokon. Országos szinten 60 helyen találkozhatsz velünk és vezetők segítségével madarászhatsz! A helyszínek listája >>ITT<< található:
További októberi madárbarát teendőkhöz nézzétek meg a kalendáriumot: https://goo.gl/mEFbSC

Kapcsolódó havi cikkek:

Februári cikkünk a dodóról: http://www.mme.hu/mi-tortent-dodoval_
Márciusi cikkünk a császárharkályról: http://www.mme.hu/elvesztettuk-legnagyobb-harkalyunkat
Április cikk a vándorgalambról: http://www.mme.hu/vandorgalamb-avagy-hova-tunt-fold-legnepesebb-madarfaja
Májusi cikk a moáról: http://www.mme.hu/titokzatos-moa
Júniusi cikk az óriás alkáról: http://www.mme.hu/pingvinek-nevadoja-az-oriasalka
Júliusi cikkünk a karolina papagájról: http://www.mme.hu/mi-tortent-karolinai-papagajjal
Szeptemberi cikkünk az eszkimópólingról: http://www.mme.hu/bucsu-az-eszkimopolingtol

 

 

Kapcsolódó hírek

Schmidt Egon a Kossuth-díjjal (fotó: Haraszthy László)

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 91 éves korában, ma hajnalban elhunyt Schmidt Egon, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tiszteletbeli elnöke, Kossuth-díjas író, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte. Életével mindannyiunk számára példát mutatott természetszeretetből, emberségből, személyiségével természetvédők...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Év madara” rajzpályázatot hirdet óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban!

Fotó: Simay Gábor

A VVM felmérések első eseménye most januárban lesz, az év első hóközepi felmérésével, mely egybe esik az európai télközepi számlálással. Az idei első hóközepi számlálást január 13. és 16. között kell elvégezni.