Aggasztóak a friss fecskeállomány-elemzések: ha a tendencia folytatódik, 2020-ra a többségük kipusztulhat Magyarországról!

Az MME Monitoring Központ Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) országos adatgyűjtő programra is épülő most elkészült elemzése szerint 1999-2009 között a molnárfecskék állománya 65%-kal, a füsti fecskéké 44%-kal, a partifecskéké 30%-kal csökkent hazánkban!

Az eredmények azért olyan elkeserítőek, mert nem egy-két év változását mutatják, hanem nagymértékű, az elmúlt tíz évben folyamatos állománycsökkenési tendenciára hívják fel a figyelmet.
 

Töltse le és olvassa el a rövid elemzést itt >>
 

Az elmúlt évek részadatai sejtették, hogy probléma van a fecskékkel, ezért választottuk őket a 2010. év madarainak, de a tíz éves adatsorok most elkészült elemzése - a csökkenés valódi mértéke - még a szakembereket is meglepte.

Sajnos az emberek hozzáállása is változik a fecskékhez: sokan leverik
vagy megrongálják, kilyukasztják a fészkeiket (molnárfecske
fészkek).

 

Miért probléma az ilyen mértékű állománycsökkenés?
A táplálékpiramis felső harmadán elhelyezkedő ragadozókban és csúcsragadozókban a környezeti ártalmak: mérgek, nehézfémek, kémiai szennyező anyagok, valamint a környezetváltozási hatások  (például a táplálék mennyiségének és minőségének változásai, a szaporodóhelyek csökkenése) koncentrálódva, és már a nem szakemberek számára is érzékelhetően jelentkeznek, ezért ezek a fajok indikátorként jelzik a rájuk ható folyamatokat. A fecskék állománycsökkenésének hátterében olyan komplex klíma- és élőhelyváltozási, környezetszennyezési problémák állnak (részletesen >>), amelyek közvetve vagy közvetlenül ránk, emberekre is hatnak, hiszen a településeinken évszázadok óta együtt élünk a két urbanizálódott fajjal, a füsti és a molnárfecskével.

 A hagyományos falusi életmód drámai gyorsaságú átalakulása, eltűnése,
a városi lakosság betelepülésével létrejövő alvófalvak már az azelőtt
közkedvelt fecskékkel szemben is intoleráns környezetet
jelentenek. A képen füsti fecske fészek mellé szerelt
nejlonszatyor riasztó a Hortobágyon.

 

 
 Elkeserítő, hogy sok élelmiszeráruház-lánc és egyéb "hivatal" túlreagálja
a fecskék megjelenését, és az épület jelentős vagy teljes felületét ...

 

 
 ... fecskementesíti (a képen molnárfecske levert fészkének nyoma látszik a
fecskementesítő tüskesor mögött), pedig a lepotyogó ürülék problémája
teljesen kezelhető fecskepelenkával. Amennyiben a madaraknak
mindenképpen menniük kell, a fészkelőhely-vesztés
ellensúlyozható az épület közelébe kihelyezhető
mesterséges molnárfecske teleppel.

 

Sajnos arra kell felhívnunk a lakosság figyelmét, hogy ami rossz a fecskéknek, az rossz nekünk, embereknek is:

  • a leginkább városiasodott molnárfecskéket érő környezetszennyezés közvetlenül bennünket is megbetegít, nem véletlen, hogy az ország lakosságának majd' fele küzd valamilyen allergiával;
  • a vidékies környezetben élő füsti fecskéink állománycsökkenésének egyik fő oka, hogy az elmúlt évtizedben összeomlott mind az intézményes, mind a háztáji állattartás Magyarországon, ami a fecskék állománycsökkenése mellett számunkra is kedvezőtlen szociális és gazdasági következményekkel jár (ezek a hatások más fajokat is érintenek >>);
  • a klímaváltozás miatt növekszik a szélsőséges időjárási helyzetek (szárazságok, viharok, özönvízszerű csapadék, földcsuszamlások, árvizek) száma, ami balesetveszélyt, mezőgazdasági károkat, időszakos ellátási problémákat okoz már napjainkban is;
  • a sarki jégsapkák olvadása miatt bekövetkező tengervízszint-emelkedés tengerparti területvesztést, országokon belüli népességvándorlást, majd az országok és kontinensek közötti klímamenekült-probléma, a társadalmi és nemzetközi konfliktusok felerősödését (pl. vízháborúk) okozhatja már a közel- és középjövőben.
 A klímaváltozás, az élőhely-átalakítás, a környezetszennyezés és a
szándékos emberi pusztítás mellett a felelőtlen hulladékkezelés
is öl. A képeken molnárfecske szülő nézi elpusztult fiókáját, ...

 

 
 ... akinek a nyakára a sár fészekanyagba került bálazsinór-szál tekeredett,
ami szó szerint felakasztotta és megfojtotta madarat, melynek
következtében az egyre fogyatkozó új fecske generáció egy
újabb fontos tagja veszett oda.

 

A legfontosabb kérdés, hogy mit tehetünk mi?
Mivel a fecskéket vonulás közben a telelőterületeken és az itthoni költőhelyeiken érő komplex hatásokat közvetlenül és magunkban nem tudjuk befolyásolni, a legfontosabb, hogy:

 A fecskevédelem könnyen alkalmazható eszközei a mesterséges
fecskefészkek (a képen molnárfecske műfészek). ...

 

 ... A mind nagyobb mértékben fedett, burkolt települési környezetben
a fecskék gyakorlatilag nem találnak sár fészekanyagot, ezért a
mesterséges sárgyűjtő-helyek létesítése ...

 

 

 ... is mind fontosabbá válik (Fotók és szöveg: Orbán Zoltán).

 

Kapcsolódó cikkek, oldalak 

 

 

 

 

 
 

    

Kapcsolódó hírek

Szabó László Vilmos a csákvári Haraszt-hegyen (fotó: Dr. Kovács Gábor)

Szabó László Vilmos (Maklár 1916 szeptember 13. ‒ Zirc, 1998. június 29.) születésének 105. évfordulóján Laci bácsi szakmai életútjának rövid bemutatásával emlékezünk vissza kiemelkedő természetvédelmi és ornitológiai munkájára.

Európai Madármegfigyelő Napok 2021

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban. Az idei rendezvényre október 2-3-án kerül sor. A programhelyszínekért görgessen lejjebb! A Helyszínek folyamatosan bővülnek! 

A nyár végével a madarak vonulása is kezdetét veszi. Ennek az évről-évre megfigyelhető természeti jelenségnek az egyik leglátványosabb módját a vonuló vízimadarak produkálják, melyek több ezres, esetenként több tízezres tömegekben is megjelenhetnek az erre alkalmas vizes élőhelyeken. A vízimadárfajok vándorlásának beindulásával pedig kezdetét veszi e fajok állományát nyomon...