Bár a tavalyinál kevesebb fehér gólya fészkelt az idén Baranyában, a költési eredmények kiválóak lettek

Bár a tavalyihoz képest az idén csökkent a a fészkelő gólyapárok száma Baranya megyében, kiváló költési eredmények születtek. A nyári felmérés során összesen 243 fészket vett nyilvántartásba az MME Baranya Megyei Csoportja. Ezek közül 38 bizonyult lakatlannak, míg 8 fészket csak magányos gólyák foglaltak el. A fészkelőpárok száma 197 volt, ami 13 párral (6,2%) kevesebb a tavalyi állománynál, az 1996-os alapállapothoz viszonyítva pedig 33,9 %-os csökkenés.

gólyafészek (fotó: Bank László)


A fészkelőpárok 18,8%-a nem repített fiókákat, a sikeresen költő gólyák 496 utódot neveltek fel, ami 3,1 fiókás átlagot jelent fészkenként. Ez minden idők legjobb baranyai eredménye, még az 1996-os rekordévet (3,08 fióka) is túlszárnyalja kicsivel.

A fészekaljak mérete a következőképpen alakult:

  • 9 darab 1 fiókás
  • 36 darab 2 fiókás
  • 54 darab 3 fiókás
  • 54 dabad 4 fiókás
  • 9 darab 5 fiókás

A fészkek 79,4%-a villanyoszlopon, 13,6%-a épületen, 3,7%-a önálló tartóoszlopon, 3,3%-a egyéb helyen (hidroglóbusz, szirénaoszlop, kútágas stb.) található. A 147 "fészkes" település közül 128 adott otthont az idén gólyáknak. A legtöbb madár ezúttal is Kölkeden (13 pár), Mohácson (8 pár), Sellyén (7 pár) és Oldon (6 pár) költött.


Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!Bank László
A fenti kis képen fehér gólyák láthatók
(fotó: Bank László)
Az MME Fehérgólya-védelmi programját a Cora Íz és Hagyomány üzletága,
valamint
a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja
támogatja.


Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – korábban kiadott állásfoglalását megerősítve – ellenzi a tatai Öreg-tó partján megvalósítani tervezett szálloda beruházást. Álláspontunk szerint a beruházás megvalósítása és üzemeltetése aránytalan mértékű zavarást jelent az Öreg-tó különleges madárvilágára – kiemelten az átvonuló vadlúdtömegekre és egyéb vízimadár-fajokra.

A drámai hírekre örökké éhes közönség soraiban futótűzként terjedt egy videó, amin úgy tűnik, hogy egy felnőtt flamingó éppen egy másikat „skalpol” és a lecsurgó vérből táplálják a fiókájukat.

A „Kezdő madarász” képzés után itt a várva várt „Madárbarát kert” képzés. Az érdeklődők a 2 nap alatt megtanulhatják milyen eszközökkel, módszerekkel segíthetik a madarakat. Ne tartson vissza senkit, hogy nincs esetleg kertje, hiszen egy ablakpárkány is lehet madárbarát. A képzés második napján az alkotókészség kerül előtérbe, hiszen odúkat és etetőket készítünk, amit a...