Téli etetéssel segítsük az énekesmadarakat

Fotó: RSPB Images

 

Gondolta volna, hogy telente is több mint 150 madárfaj tartózkodik hazánkban, és
hogy közel 50 megfordulhat a madáretetőkön? A cinkén, meggyvágón, tengelicen, fakopáncson és a többi nem vonuló hazai madárfajon kívül vendégek is érkeznek tőlünk északabbról. A zord tél elől repülnek Magyarországra.

Nekünk, madárbarátoknak, szívélyes vendéglátóként kell fogadni az érkezőket, és az itt maradókat is bőséges táplálékkal ellátni, amit ők a közelünkben töltött idővel, a megfigyelésük nyújtotta örömmel hálálnak meg.

Egy kis „menüt” állítottunk össze, melyből láthatja, hogy csupán néhány olcsó madáreledellel és itatással milyen nagy segítséget nyújthat a madaraknak.

 

FŐÉTELEK

Fekete napraforgómag sózás és pörkölés nélkül:
A legfontosabb téli madáreleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete (ipari) napraforgó. A szotyiba érdemes apró szemű magvakat: kölest, muhart stb. keverni, a legegyszerűbb, ha állatkereskedésekben, barkácsáruház-láncokban kapható magkeveréket vásárolunk.

Cinkegolyó zsírokból és magvakból:
Az olajos magvakhoz hasonlóan fontos téli etetőanyag az állati zsiradék: a nem sós vagy kifőzött szalonna, a faggyú, illetve a ma már szinte bármely élelmiszerbolt állateledel-kínálatában szereplő cinkegolyó. Legalább ilyen jó, ha lágy sajtot is kiteszünk valamilyen vízszintes felületre, akár az etető sík tetejére, mert ezt is nagyon szeretik a madarak, különösen a vörösbegyek.

Alma, nyersen tálalva:
Az olajos magvak és az állati zsiradék mellett gyümölccsel, elsősorban a legolcsóbb almával is etessünk. Ezeket lehetőleg szúrjuk fel bokrok és fák ágcsonkjaira, de néhány darabot a talajra is tehetünk, így a madarak a hóesésben is hozzáférhetnek, míg a földre szórt élelem mindaddig elérhetetlen számukra, amíg el nem takarítjuk a havat. Az almát gyakorlatilag minden lágyevő, tehát rovarokat (is) fogyasztó madár kedveli, így nagy segítséget nyújthat azoknak a madaraknak, melyek szokásuktól eltéreően áttelelnek, például a barátposzátának is.

ITALOK

Víz, tisztán, folyékony halmazállapotban:

Tartós, több napig vagy hétig tartó kemény fagyok idején nemcsak a táplálék, de a folyékony halmazállapotú víz megtalálása is kritikus tényezővé válik a madarak túlélése szempontjából. A fagyos, száraz levegő a szervezet hasonló fokú kiszáradását okozza, mint egy forró kánikulai nap. Ezért fontos, hogy az élelem mellett vizet is mindig helyezzünk ki.Ha a víz megfagy, legalább egyszer cseréljük a jeget langyos vízre, amiben a madarak akár fürdeni is tudnak.
 

November második felétől egészen március végéig, az első fagyoktól ezek megszűntéig segíhetjük az etetőkkel a madarakat!
Fontos, hogy ha belevág a madáretetésbe, akkor lehetőleg egészen a szezon végéig töltse újra az etetőket, mert ha a madarak megszokják és egy nap nem találnak energiát adó magvakat, nagyon legyengülhetnek.

 

Kérjük, ha megteheti, a téli etetés mellett adományával segítse, hogy mi az egész országban folytathassuk madárvédelmi és természetvédelmi munkánkat!


Napraforgómaggal táplálkozó meggyvágó (Fotó: Orbán Zoltán)


Széncinege és a cinkegolyó (Fotó: Orbán Zoltán​)


Az alma az áttelelő lágyevőknek hasznos  (Fotó: Orbán Zoltán)​


Ha befagy az itató, naponta legalább egyszer cseréljük le a jeget langyos vízre. A madarak fürdésre is fogják használni, még télen is. (Fotó: Orbán Zoltán)


 

 

   

Köszönjük, hogy télen is gondol a madarakra!

1.

Teljes összeg

2.

Ellenőrizze adatait

(Amennyiben adataiban változás következett be, kérjük, javítsa azokat!) (A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező)

Dátum formátum (1974-01-06)

Kérem adja meg a Felhasználó nevet a fiók létrehozásához.

Már van fiókja? Lépjen be, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!
Máskor is adományozna? Regisztráljon, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!