Idén is legyen neki hova hazamennie

 

Nemzedékek nőttek fel úgy, hogy megszokták maguk körül a kedves széncinegék, kék cinegék látványát. Az odúban lakó és fészkelő madarak még városi környezetben is megtalálták maguknak azokat az öreg, odvas fákat, amelyek odúiban biztonságosan költhették ki fiókáikat.

Sokan talán észre sem veszik, helyenként mennyivel kevesebb odúlakó madár él ma körülöttünk. Csak azt érzékelik, hogy „elszürkül” a településeink madárvilága, hiányzik a cinkék sárgája és kékje, a rozsdafarkú vöröse.

Hogy mi az oka ennek?

Az élőhely radikális megváltozása, vagyis, hogy ezek a madarak nem találnak lakó- és fészkelőhelyet a rohamosan átalakuló városi közegben.

De miért is baj ez?

A madarak jó indikátorai, jelzőfajai annak, ahogy a környezetünkkel bánunk, így jelenlétük az emberi élet minőségéről is sokat elmond. Ha kevesebb az odúlakó madár, akkor az azt mutatja, hogy kevesebb a költőhely és a táplálék, amit okozhat a jelentős vegyszerhasználat, az öreg fák kivágása és sok más környezetromboló emberi beavatkozás is.

Hozzuk vissza a színeket! Szoktassuk vissza az odúlakó madarakat a városi, falusi közegbe! Igenis, tehetünk érte. Méghozzá nem is olyan bonyolult módon.

A mesterséges odúk kihelyezése, megfigyelése és gondozása nemcsak hasznos, de élményt jelentő munka is. Igazi siker, amikor a madarak birtokba veszik az általunk kihelyezett odút, etetőt, itatót. Amikor nap mint nap figyelhetjük életüket, és napról napra érzékelhetjük, hogyan lesznek egyre többen a kertünkben, az utcánkban, a környékünkön.

Egyesületünk évente több mint 10.000 odúról gondoskodik. Régóta igyekszünk a lehető legtöbb tudást átadni a madarakról, élőhelyeikről.

Az Ön támogatására azért van szükség, hogy ezt a munkát ne kelljen abbahagynunk. Hogy a városokba újra visszatérhessenek a színek; és a gyerekek, unokák is megtanulhassák, hogyan néz ki és hol él a széncinege, a kék cinege, a házi rozsdafarkú.

Ehhez a munkához kérjük támogatását, ami most ezekben a gondterhelt időkben még többet jelent számunkra!

Segítse adományával a természetvédelmi munkát!

  • Fontos, hogy mesterséges odúkat helyezzünk ki, és ezeket gondozzuk, fenntartsuk. 2000 forinttal Egyesületünk odúprogramját támogatja!
  • Minél több tudást, tapasztalatot szeretnénk megosztani az érdeklődőkkel, a madarakat szerető emberekkel, hogy megvédhessük a legvédtelenebb tollas barátainkat! 3000 forinttal a tudásátadást támogatja!
  • A biztonságos élőhely a madarak túlélését jelenti. 5000 forinttal Egyesületünk élőhelyvédelmi munkáját támogatja

Kék cinege fészekalj 


Az odúk lekezelve, kihelyezésre készen

Fontos a rendszeres ellenőrzés és karbantartás 


A nyilvános odútelep ellenőrzések során a lakosság is megismerkedhet tevékenységünkkel 

   

 

1.

Teljes összeg

2.

Adja meg adatait

(A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező)

Dátum formátum (1974-01-06)

Kérem adja meg a Felhasználó nevet a fiók létrehozásához.

Már van fiókja? Lépjen be, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!
Máskor is adományozna? Regisztráljon, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!