Hiányoznak a fecskék

Hiányoznak a fecskék

Fecske? Legyen az füsti vagy molnár, az biztos, hogy az emberek egyik kedvenc madara. Vannak, akik még emlékeznek azokra az időkre, mikor ezek a csivitelők tömött sorokban ücsörögtek a villanyvezetékeken, vagy nagy eső után a pocsolyák felett siklottak gyors egymásutánban. 
20 év alatt a magyarországi állomány megfeleződött. 2 millió fecske hiányzik minden nyáron.

Pedig a fecskékre egyre nagyobb szükség van, mert a klímaváltozással újabb és újabb kártevők és betegségterjesztő rovarok jelennek meg, a fecskék pedig „biológiai védelmet” jelentenek, ráadásul környezetterhelés nélkül. Azaz: elfogyasztják ezeket a rovarokat, így nem szükséges rovarölő szereket alkalmazni.

Az életfeltételeiket az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás és a fecskefészkek leverése veszélyezteti leginkább. 

Ha beszántjuk, felégetjük a gyepeket, mezsgyéket, ha túl sok növényvédő szert használunk, ha kiirtjuk a táplálékul szolgáló rovarokat, ha piszkítás miatt jogszabályt sértő módon eltávolítjuk a fecskefészkeket, azzal végveszélybe sodorjuk ezeket a madarakat.  De nem csak a madarak szenvedik ennek a kárát, végső soron a biológiai sokszínűség megőrzése a tét.

Ezért fontos, hogy az emberi beavatkozások az ott élő fajok figyelembevételével történjenek.

Tudjuk, hogy a megfelelő védelmi eszközökkel és a társadalom odafigyelésével a kedvezőtlen folyamatok egy része megállítható és visszafordítható!

Ha odafigyelünk a fecskék élőhelyére, fészeképítményeikre és védjük a táplálkozó- és fészkelőhelyeiket, a madárbarát gazdálkodást támogatjuk és azon gazdálkodásokból származó, helyi élelmiszereket választjuk, akkor talán sikerül ezeknek a szeretetreméltó, cikázó röptű madarak állományváltozását visszafordítani.

Egyesületünk ezért dolgozik, és ezért kérjük az Ön támogatását is. Segítse természet- és madárvédő munkánkat! 

  • 2000 forinttal a lakosság és az agrárium szereplőinek tájékoztatását támogatja. Minden tapasztalatot igyekszünk megosztani a madarakat szerető emberekkel és azokkal, akiknek tevékenysége kihat rájuk, hogy együtt védhessük meg őket!
  • 3000 forinttal a műfecskefészkek kihelyezését segíti! A beépített környezet és a tavaszi szárazság nem könnyíti meg a fecskék fészeképítését. 
  • 5000 forinttal fecskegyűrűző- és monitoring munkát támogatja.
    Minél jobban ismerjük a fajt, annál többet tehetünk a káros folyamatok visszafordításáért. 

Köszönjük!

Fecske az ereszen fészeképítés közben
Fecskék sarat gyűjtenek fészeképítéshez Molnárfecske fiókát etet Fecskepelenka alkalmazása a tisztaság megőrzése érdekében
 

1.

Teljes összeg

2.

Adja meg adatait

(A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező)

Dátum formátum (1974-01-06)

Kérem adja meg a Felhasználó nevet a fiók létrehozásához.

Már van fiókja? Lépjen be, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!
Máskor is adományozna? Regisztráljon, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!