Aggasztó mértékben lecsökkent a fecskék száma.

Javítsunk a helyzetükön és tegyünk értük közösen!

Szomorú tény, hogy a tavasszal hazatérő fecskék száma egyre alacsonyabb, és a számukra megfelelő fészkelőhelyek száma fogyatkozik évről-évre. A háztáji állattartás fokozatosan tűnik el, emellett óriási problémát jelentenek a gondatlanság, tudatlanság és kényelmi ürügyek miatti fészekpusztítások, hiszen mindez a sikeres fiókanevelések számát csökkenti.

Folyamatos tájékoztató kampányaink mellett a napokban már a Magyar Ügyészség is közleményt adott ki a fecskevédelemről, melyben kifejti: egyetlen fecske - akár fióka vagy tojás - elpusztítása szabálysértésnek, több példány elpusztítása pedig már bűncselekménynek minősül.

A molnár- és füstifecskék fészkei egész évben védelem alatt állnak - üresen is csak természetvédelmi hatóság engedélyével távolíthatók el.

A számunkra oly kedves molnár- és füstifecskék száma az elmúlt két évtizedben a felére csökkent. És mi ennek az oka?

Felelősek a nagyüzemi mezőgazdaság rovarölő szerei, a legeltetés visszaszorulása - ezzel a sarat biztosító jószágitatók eltűnése, a kémiai szúnyogirtás, a szélsőséges időjárás, vonulási időszakban a mediterrán térségben zajló vadászatuk, és mindemellett nagy probléma a fészkek leverése és a fészeképítés megakadályozása.

Miért ilyen fontosak számunkra a fecskék?

Nem is olyan rég nem számított otthonnak az a ház, ahol nem volt fecskefészek. Egyik legkedvesebb madarunk, aki jöttével a tavaszt jelzi. Szemünk előtt neveli fiókáit és tölti meg élettel kertünket, udvarunkat.

A klímaváltozással elszaporodott vérszívók, mezőgazdasági károkat okozó rovarok - mindezektől védenek a fecskék! A környezetünkkel együtt minket is pusztító vegyszerek természet alkotta alternatívája.

Mivel segíthetjük őket?

Egy kisebb fellocsolt terület a kertünkben kincset ér a fecskéknek, ideális sárgyűjtő helyként szolgál az új fészkek építéséhez és a régiek felújításához.

A régi fészkek mellé kihelyezve új fecskepárokat vonzhatunk házunkhoz, mellyel még több sikeres költés lehetőségét biztosíthatjuk számukra.

Zavaró ürülék esetén alkalmazzunk fecskepelenkát.

Fontos, hogy fészekleverés láttán tegyük meg a szükséges hatósági lépéseket!

Támogassa adományával fecskevédelmi munkánkat!

  • 2000 forinttal hozzájárulhat a lakosság és az agrárium szereplőinek tájékoztatásához.
  • 3000 forinttal hozzájárulhat a fecskegyűrűző és -monitoringmunkákhoz.
  • 5000 forinttal hozzájárulhat műfecskefészkek kihelyezéséhez.

Köszönjük!

 

 

1.

Teljes összeg

2.

Adja meg adatait

(A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező)

Dátum formátum (1974-01-06)

Kérem adja meg a Felhasználó nevet a fiók létrehozásához.

Már van fiókja? Lépjen be, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!
Máskor is adományozna? Regisztráljon, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!