2008.02.01

Megtalálták a magyar kerecsensólymot Szerbiában

2008. január 29-én egy háromtagú "expedíció" indult Szerbiába, az egyik műholdas jeladóval felszerelt kerecsensólyom ellenőrzésére. Az esemény előzménye, hogy a megadott koordináták alapján a szerb kollégák megtalálták a fiatal sólymot, és jelezték, elképzelhető, hogy valami nincs rendben a madárral. Úgy tűnt ugyanis, hogy valami "lóg" a madár lábáról.


Fotó: Prommer Mátyás

A projekt egyik eleme a sólymok műholdas nyomkövetése, amelynek keretében 46 kerecsenre kerül műholdas jeladó 2009-ig. Ezt a feladatot a programban partnerként részt vevő Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai végzik. A cél a kerecsenek kóborlási, vonulási szokásainak megismerése, amely alapján feltárhatók a veszélyeztető tényezők, és hatékonyabb védelmi program dolgozható ki.

2007-ben tíz fiatal sólyomra - köztük a jászsági illetőségű Lehelre - került jeladó. Lehel sokáig maradt Magyarországon, eleinte a Jászságban, majd Békésben tartózkodott. Október végén aztán elindult dél felé. Közép-Szerbiáig jutott, majd onnan visszafordult északnak és november 7-e óta Belgrád közelében van. A szerb kollégák folyamatosan tájékoztatást kaptak a sólyom mozgásáról, és cserébe küldték az információkat az egyes élőhelyekről.

2008. január 24-én Goran Sekulic, a Szerb Természetvédelmi Hivatal ornitológusa megtalálta Lehelt Belgrádtól pár kilométerre. A madár láthatóan jó kondícióban volt, de úgy tűnt, valami lóg a lábáról. Miután az információ eljutott a magyar szakemberekhez, úgy döntöttek, hogy személyesen is ellenőrzik a madarat, mert elképzelhető volt, a jeladót tartó hám sérült meg, ami tovább bomolva az adó elvesztését eredményezhette volna.


Fotó: Prommer Mátyás

Január 29-én Bagyura János (MME), Fidlóczky József (BNPI) és Prommer Mátyás (MME), Goran Sekulic segítségével megtalálta Lehelt Belgrád mellett, egy magasfeszültségű vezetéksor egyik traverzén. A megfigyelések és a fotók elemzése alapján egyértelművé vált, hogy a hám rendben van, az adó a helyén van, a sólyom kitűnően repült vele. Lehel jó kondícióban volt, ami nem meglepő, hiszen a területen sok a pocok és a galamb. A megfigyelés ideje alatt kétszer is sikeresen zsákmányolt - valószínűleg pockot. Az egyik közeli traverzen, pedig megjelent Lehel "barátnője" is, egy fiatal tojó kerecsensólyom.

A terület érdekessége, hogy csak néhány kilométerre van Belgrádtól, és mindössze egy kilométerre a legközelebbi falutól. Mégis, a kerecsenek mellett megfigyelhettünk nagyon sok egerészölyvet, nászrepülő rétisasokat, kékes rétihéját és héját is.

A sikeres akció után este a magyar szakemberek előadást tartottak a hazai kerecsensólyom-védelmi programról, a LIFE projektről és azok eddigi eredményeiről. A magyar előadás után Slobodan Puzović, a szerbiai kerecsenek szakértője mutatta be a 2007-ben elkezdett kerecsensólyom-monitoring eredményeit.

A jól sikerült akció végén a magyar és a szerb szakemberek egyetértettek abban, hogy az együttműködést a jövőben is folytatni kell.


További információ:
Bővebben a kerecsensólyomról