Dermesztően fagyos napok jönnek – itatással is segíthetjük az etetők madarait!

Az előrejelzések szerint szokatlanul hideg napokkal zárul az év első hete, ezért különösen aktuális a téli itatásról beszélni. Már csak azért is, mert sok madárnak a téli ivó- és fürdővíz legalább olyan fontos, mint a táplálék. Hogy honnan tudható ez? Erre ad választ érdekes madárviselkedéseket is bemutató cikkünk.

Fekete rigó tojó befagyott itató jegén (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Érdemes-e télen itatni?

A válasz egyértelműen az, hogy igen! Ezt pedig nem valami tankönyvízű elméleti megközelítés mondatja, hanem a madarak viselkedésének megfigyelése igazolja. Nézzünk erre rögtön két szemléletes példát!


Az első felvételen egy balkáni fakopáncs erőteljes csőrcsapásokkal jut
"jégszilánk-ivóvízhez" egy befagyott itatóból a kora reggeli
vízcserét meg sem várva.


Néhány nappal később pedig már az látható, hogy az etető gyengébb csőrű
madarai is csatlakoznak a harkályokhoz – egy hím és egy tojó balkáni
fakopáncshoz –, hogy felcsipegessék a jégszilánkokat
(Videók: Orbán Zoltán).

 

A vízhez jutás téli problémája

Tartós, több napig vagy hétig tartó kemény fagyok idején nem csak a táplálék, de a folyadék pótlása is kritikus tényezővé válik a madarak túlélése szempontjából. Folyékony halmazállapotú vizet találni télen valójában sokkal nehezebb, vagy egyenesen lehetetlen, míg élelem szinte mindenhol van. Az ivás különösen a mind gyakoribb csapadékmentes, hó- és zúzmarahiányos teleken okoz gondot a madaraknak, amikor a fagyott csapadék csipegetése sem lehetséges.


Ha van hó, vagy legalább zúzmara, akkor a madarak a fagyott csapadék
csipegetésével vízhez juthatnak (Videó: Orbán Zoltán).

 

Az etetőkön további problémát jelent, hogy a száraz magvak és az állati zsiradék víztartalma is alacsony, így a táplálékból sem jutnak elegendő nedvességhez az állatok (ezen némiképp segít, ha almával is etetünk). És akkor még nem beszéltünk a tollazat télen is fontos tisztántartásának problémájáról, amihez legalább vastag hótakaróra, vagy nagyobb felületű és mélységű folyékony halmazállapotú vízre van szükség.

Fekete rigó hó olvadékvizéből iszik (Fotó: Orbán Zoltán).
Ha napközben felmelegszik az idő, a hó vagy a jég olvadékvizében inni (a képen
fekete rigó) és fürdeni is lehet (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Amennyiben szánunk rá időt, és rendszeresen megfigyeljük az etetők életét, akkor kora reggelenként (ami télen 7-8 órai időpontot jelent) gyakran tapasztalhatjuk, hogy az etetőhelyen megjelenő madarak elsőként nem az eleséghez, hanem az itatóhoz repülnek.


Fagyos éjszakát követően azonban jég fogadja a madarakat, akik csipegetéssel
próbálnak némi "vízmorzsához" jutni. [A 00:15-00:20-nál látható hím
fekete rigó magköpetet öklendezik fel.]


Amint egy kicsit melegszik az idő, a madarak az itató jegének szélénél
próbálkoznak olvadékvizet inni (Videó: Orbán Zoltán).

 

Az itatás nekünk is jó!

A települési madárvédelem, így a téli etetés is legalább annyira rólunk, emberekről szól, mint a madarakról. Az etetőt és az itatót látogató, nyüzsgő madársereglet megfigyelése olcsón és bárhol, akár a sokadik emelet magasságában is elérhető élményt kínál gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Mivel a téli madárbarát kertekbe, erkélyekre és ablakpárkányokra több fajhoz tartozó madártömegek látogathatnak el, elképesztő dolgokat láthatunk.


Az eddig látottak mellett ilyen például a verebek csapatos fürdőzése a jég
eltávolítása után langyos vízzel feltöltött itatóban, ...


... vagy az, amikor az etetők madárközöségge akaratlan együttműködéssel,
ivólékeket fenntartva odázza el az itató vizének befagyását
(Videók: Orbán Zoltán).

 

Hogyan itassunk fagyban?

  • Télen különösen előnyös a lágy műanyagból készült műanyag virágalátét itatótálca, mert ebből annak sérülése, eltörése nélkül eltávolítható a jég.
  • A jégtelenítés úgy a legkönnyebb, ha a kézmeleg vízből a jégre és az edény hátuljára is csorgatunk egy keveset.
  • A reggeli jégtelenítés elkerülhető, ha este kiöntjük az itatóból az ilyenkor többnyire még csak vékony jéghártyával fedett vizet.
  • Ha éjszakára egy követ teszünk a kazánra, fűtőtestre, akkor ezt a felmelegedett "indián radiátort" a jégtelenített itató vizébe téve elodázható a befagyás.
  • Ha az itató napon van, akkor a gyenge téli napsütés is késlelteti a víz befagyását.
  • Ablakpárkányon, erkélyen, a házhoz közeli itatón, hosszabbító segítségével, 10-20W-os termosztátos (beállítható hőmérsékleten automatikuson ki- és bekapcsoló) akváriumfűtővel, galambászok által is használt melegítőlappal, kis költséggel folyamatosan fagypont feletti hőmérsékleten tartható az itató vize.
  • Kis itatók vizében egy kevés cukor feloldása természetes fagyállóként (ezért nem fagy meg például télen az utcai standról árusított narancs) kitolja a jégképződés idejét és plusz energia utánpótlást is jelent a madaraknak (sót ilyen célra ne használjunk, mert az életveszélyes a számukra!).
  • Etetni-itatni erkélyen, ablakpárkányon is lehet, erről részletesen olvashat itt >>.
  • Az etetőre kihelyezett alma nem csak élelmet, de némi vízutánpótlást is jelent a madarak számára, ha ez kőkeményre fagyott, csurgassunk rá meleg vizet, hogy felpuhulva a gyengébb csőrű madarak számára is megkönnyítsük a csipegetését.


Amennyiben hasznosnak találta a cikket, kérjük, ossza meg ismerősei, barátai körében is, hogy minél többen segítsenek a madarakon és jussanak madármegfigyelési élményekhez! Köszönjük!
 

Orbán Zoltán - Madárbarátok könyve (Cser Kiadó, 2013) külső borító.
Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok könyvét (bolt >>), ...


... illetve
okostelefonra ingyen letölthető Madárhatározó alkalmazásunkat!

 

Önt is várja a Madárbarát kert program!

A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. A Madárbarát kert a családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok; a Madárbarát óvoda és a Madárbarát iskola az oktatási intézmények; a Madárbarát panel a panelházak lakóinak, a Madárbarát munkahely az irodában dolgozók és munkáltatók alprograma.

A programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium és a honlap minden szükséges információt tartalmaz. A különböző madárvédelmi eszközök és téli madáreleség pedig a kertészeti és barkácsüzletek mellett az MME boltjában is beszerezhető.

Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és a kiskert tulajdonosokat a kártevők távol tartásában segítik a madarak.

Az elismerő tábla megszerzésének feltétele, hogy a program résztvevője a regisztrációt követően legalább egy mesterséges madárodú kihelyezésével, itató folyamatos működtetésével és téli madáretetéssel végzett egy évnyi madárbarát kertészkedést követően a regisztrációs csomagban kapott jelentőlap beküldésével tájékoztassa az MME központi irodáját az általa végzett madárvédelmi munkáról. Az információk értékelését és elfogadását követően postai úton megküldjük a ház falára, ajtóra, kerítésre kihelyezhető elismerő táblát, mely hirdeti, hogy itt egy madárbarát lakik és tevékenykedik.

Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát kert elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán). Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát panel elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán).
A Madárbarát kert program alprogramjainak külön elismerő táblája van, a képen
a Madárbarát kerté és a Madárbarát panelé látható. Nagyításhoz katt
a képekre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A Madárbarát kert programnak 2016-ban már 6.000 regisztrált tagja van országszerte, köztük ezernél is több óvoda és iskola. Legyen Ön is "hivatásos" madárbarát kertész, üdvözöljük a Madárbarát kert programban!

 

Az MME támogatása

MME 1% felajánlási felhívás
Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a
személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk
munkáját. Köszönjük!
 

 

Orbán Zoltán

Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Év madara” rajzpályázatot hirdet óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban!

Fotó: Simay Gábor

A VVM felmérések első eseménye most januárban lesz, az év első hóközepi felmérésével, mely egybe esik az európai télközepi számlálással. Az idei első hóközepi számlálást január 13. és 16. között kell elvégezni.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  (MME) 1979-ben indította el az "Év madara" akciót, melynek célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. Ezt követően indult el hasonló céllal az Év hüllője / Év kétéltűje (évenként váltakozva) program 2012-ben, majd az Év lepkéje 2023-ban.