Extrém virágkavalkádot hozott a megkésett tavasz

Az elhúzódó tél miatt a kora márciusi virágok egy hónap késéssel nyílnak, vegyülve az áprilisi növényekkel, ezért ezen a tavaszon igazán színes és illatos sétákban lehet részünk.

Kisebb válogatás a most nyíló fajokból: meténg, tavaszi hérics, ibolya, tavaszi kankalin, odvas keltike, leánykökörcsin, fürtös gyöngyike, százszorszép, salátaboglárka. (Fotók: MME archívum, Alex Hyde, drhauschka.com, gombamania.blogspot.hu, Ross Hoddinot).

A fenti képeken bemutatott növények közül egyesek teljes virágszőnyeget alkotnak. Ilyen például az odvas keltike, vagy a különböző meténg fajták, de a salátaboglárka és az ibolya is képes erre. Az ibolyák illata ráadásul már messziről érezhető.


Odvas keltike mező (Forrás: bthe.hu)

Nem csak a fű között, lábaink alatt bújnak meg apró szépségek, hisz egyes gyümölcsfák is megkezdték már szirmaik kibontását. Így például a som, a kökény, a különböző ringló félék, cseresznyék, és a mandula is virágba borult már, színesítve az éppen zöldülő lombkoronát.


A somot könnyen felismerhetjük élénk sárga virágjáról. Kora tavasszal az egyetlen olyan bokor erdeinkben, ami sárgán virít. Nyár végén finom termését kóstolgathatjuk. (Fotó: Hugo Gravelpond). 


És igen, a madarak is élvezik a tavaszi virágözönt (Forrás: pentaxforums.com). 

Tevékenység: