365 magyarországi madárfaj minden napra ad tennivalót. Kérjük, segítse munkánkat !

Bár a tél még be sem köszöntött igazán, és a téli madáretetéssel kapcsolatos folyamatos teendők is előttünk állnak, nem árt felkészülten várnunk a tavaszi fiókaszezont! 

Talán emlékeznek még, milyen cudar idővel köszöntötte a költési szezonra visszatérő madarakat a 2014-es év tavasza.

A vadon élő állatok természetesen fel vannak készülve az időjárás viszontagságaira, de lássuk be, az emberiség rengeteg olyan akadályt gördít eléjük, amivel nélkülünk nem kellene megbirkózniuk. Ilyen veszélyeztető tényezők többek között a villanyvezetékek, az úthálózatok, az intenzív mezőgazdaság és az illegális fakivágás.

Az áramütés az egyik legjelentősebb veszélyforrás, amivel madaraink találkozhatnak. A nagyhalászi webkamerák lelkes követőinek is ezzel a problémával kellett szembesülniük, ők jelentették, hogy Halász párja már rég nem tért vissza a fészekre. Önkénteseink segítségével körbejártuk a környéket, és megtaláltuk Hajnalt, az elpusztult fehér gólyát. Áramütés végzett vele. Terepi munkatársaink úgy ítélték meg, hogy az akkori időjárási körülmények miatt egy szülő semmiképp nem képes felnevelni a fiókákat, hiszen nem tudja védelmüket és táplálásukat is egyszerre megoldani. A fiókák a Nyíregyházi Állatparkba kerültek, ott nőttek fel, az egyik fiatal gólya, Picur útját pedig egy jeladó segítségével követhetjük nyomon a mai napig.

Igazi csapatmunka volt ez, amely nem jöhetett volna létre támogatóink nélkül!

A rossz időt más fajok is megsínylették. Fajvédelmi programjaink között kiemelt helyen áll a kék vércse védelme. Terepi munkatársainknak velük is akadt dolguk bőven, hiszen a vetési varjak elhagyott fészkeit használó ragadozó madárra is nehéz idők jártak. Sok fészket és velük együtt a fiókákat is lefújta a szél, kollégáink nem győzték javítgatni a fészkeket, menteni a kis vércséket.

De mit keres egy kék vércse a vetési varjak fészkében?!

A kék vércse ‒ más sólyomfélékhez hasonlóan ‒ nem épít fészket, hanem elhagyott, már használaton kívüli lakhelyet választ a költéshez. Ezért is fontos, hogy e ragadozó madarak által előnyben részesített vetési varjú fészkek száma ne csökkenjen tovább, hiszen feltételezett mezőgazdasági kártétele miatt a vetési varjú állomány a nyolcvanas évek óta csaknem negyedére esett vissza.

Amíg a varjak és velük együtt a fészkek száma nem emelkedik újra, munkatársaink rengeteg mesterséges költőládát helyeztek és helyeznek ki folyamatosan, hogy megkönnyítsék a kék vércsék dolgát.

A fészkek ellenőrzése és karbantartása nem kis feladat, a költési szezonra való felkészülés egyik legnagyobb kihívása. 

Az első etetés
A szülők melegét infralámpa helyettesíti

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
1121 Budapest, Költő u. 21.
e-mail: mme@mme.hu
Számlaszám: 11712004-20249829
Adószám: 19001243-2-43

Igazi csapatmunka volt!
A nagyhalászi fészek