Hol töltötték a karácsonyt a jeladós szalakótáink?

A modern technológiának köszönhetően szeptember óta szinte „lépésről lépésre” követhetjük két jeladós szalakótánk, „Pétör” és „Csele” útját, így azt is megleshetjük, hogy pontosan hol töltötték a karácsonyi időszakot. 

Zsiráfok a Chobe Nemzeti Parkban (Fotó: Brendan van Son).

 „Csele”, a kiskunhalasi szalakóta a botswanai Chobe Nemzeti Parkban töltötte az ünnepeket. Láthatóan megfelelő neki ez az élőhely, hiszen december 15. óta a mai napig itt tanyázik, s alaposan bejárja a park területét táplálék után kutatva. 


„Csele” a Chobe Nemzeti Parkban. A sárga vonalak a madár által bejárt útvonalat mutatják.

A Chobe Nemzeti park mindössze egy körülbelül 100 km-es, Budapest-Sikófok távolságra van a híres Okavangó deltától. Ez a világ egyik legnagyobb szárazföldi deltatotkolata, az ide érkező víz soha nem éri el a tengert. Egyedülállóan gazdag élővilágot vonz, hiszen az északról érkező vizek épp a száraz évszakra töltik fel, és sokszorozzák meg a delta területét. 


Az Okavangó deltája (Fotó: Neil Aldridge).

„Pétör” december 4. óta Namíbia északi területén tartózkodik, „Cselétől” mintegy 700 km-re nyugatra. Az alábbi térképen látható két pötty épp a madarak karácsonyig megtett útját mutatja. Míg „Csele” változatlanul a Chobe Nemzeti Parkban tölti mindennapjait, „Pétör” december végén tovább indult dél felé, amit a térképen lefelé irányuló piros vonal jelez. Kíváncsian várjuk merre tart. 


„Pétör” (piros) és „Csele” (sárga) elhelyezkedése. Jól látható a „Cselétől kissé dél-nyugatra elterülő, nagy kiterjedésű Okavangó delta.


A skorpiók remek táplálékul szolgálnak a szalakóták számára (Fotó: Colin Munro).

 
MME 1% felajánlási felhívás
Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a
személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk
munkáját. Köszönjük!

Göcző Gabriella

Kapcsolódó hírek

Vadlúdcsapatba beszálló vörösnyakú lúd a Hortobágyon (fotó: ifj. Oláh János)

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) idén novemberben – ebben a hónapban tartózkodik a legtöbb fokozottan védett vadlúd hazánkban – is megszervezte az országos vadlúdszinkront, melyhez a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) számos önkéntese is csatlakozott.

Közönséges késeidenevér (Fotó: Forrásy Csaba)

Viszonylag nagytermetű denevérfaj, egy kifejlett állat súlya akár 25 gramm is lehet. Elterjedési területe a mérsékelt égövi Európa, illetve a Közel-Kelet és Közép-Ázsia, ahol több alfaját is leírták már.

Torzonborz madár párosító játék

Köszönjük Szert-Szabó Dorottyának, és kedves márkájának, a Torzonborznak, hogy csatlakozik a Gondoskodó Termék programunkhoz!