Kezdő madarász képzés Székesfehérváron

BETELT!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Fejér Megyei Helyi Csoportja két napos képzéseket hirdet "Kezdő madarász vagyok!" címmel, amely az ország több pontján eddig nagy sikert aratott. A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, amelynek birtokában bárki sikerélményekkel vághat bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.

Kezdő madarász képzés Székesfehérváron

Kik vehetnek részt a képzésen?

MME tagságtól függetlenül bárki. A januári képzésünkre felnőtteket (18 év felettieket), a márciusi képzésünkre pedig inkább 10-18 éves diákokat várunk. A részvételnek nem feltétele az előzetes madártani ismeret, távcső vagy madárhatározó megléte.

Ki tartja a képzést?

A kétnapos képzést az MME Fejér Megyei Helyi Csoportjának évek óta madarászó lelkes önkéntesei tartják. A képzés során mindannyian arra törekednek majd, hogy minden érdeklődőt rácsodálkoztassanak a természet szépségeire a madarak rendkívül izgalmas világán keresztül, melyet egy jó hangulatú, gyakorlatias oktatás keretein belül képzelnek el.

A képzés időpontja

Felnőtteknek:

 • 2020. január 25. (szombat) 10.00-15.30
 • 2020. január 26. (vasárnap) 9.00-13.00

Diákoknak:

 • 2020. március 28. (szombat) 10.00-15.30
 • 2020.március 29. (vasárnap) 9.00-13.00

A képzés helye és a résztevők száma

Az elméleti képzés helye: Székesfehérvár Sóstó Látogatóközpont
A gyakorlati képzés, a terepi nap helyszíne: Székesfehérvári Sóstó Tanösvény (bővebb információ a helyről az elméleti napon)
A részvevők száma korlátozott, 20 fő.

A képzés programja

A szükséges tudásanyag elsajátítása és a közös terepi gyakorlás érdekében a képzést két külön hétvégi napon szervezzük.

I. (elméleti) nap

10:00-10:30 Résztvevők bemutatkozása, a képzési tematika ismertetése
10:30-12:00 

 • Kik is azok a madarászok? [miért éppen a madarak, a madarászat típusai, a hazai madártan és az MME] 
 • Hogyan kezdjek bele? [felszerelések, ruházat, biztonság, etika, megfigyelések rögzítése]

12:00-12:30 Szünet
12:30-15:30  

 • Ismerkedés a madarakkal [életmód, testfelépítés, földrajzi elterjedés, előfordulás, MME Nomenclator Bizottság]
 • Madarat találtam! [mit tegyünk, ha madár, madárfióka, sérült madár kerül hozzánk]
 • Ismerkedés a madárhatározóval I. – az első oldalak [a madártest részei, jelek, szimbólumok, fogalmak, az elterjedési térkép]
 • Ismerkedés a madárhatározóval II. – a keresett faj megtalálásának titka [a határozó felépítése, rendszertan,                                                 határozási alaptechnikák, közös gyakorlás]

Az egyes részeket sok játékos elemmel gazdagítottuk a fiatalok számára.

II. (terepi) nap

9:00- 13:00: 

 • Vezetett madármegfigyelés a képzés résztvevőivel, az előző alkalommal tanult elmélet átültetése a gyakorlatba:
 • a csapat lassan együtt haladva keresi (szemmel és füllel) a madarakat;
 • ha valaki lát valamit, akkor a tanultak szerint odairányítja a többiek figyelmét;
 • a terepi vezető a tanult segítő fogalmakkal instruálja a részvevőket a madár megkeresésére és meghatározására a határozóban, közben felhívja a figyelmet az adott faj egyéb viselkedési jellegzetességeire, sajátosságaira (hol mozog és hol nem, magányos vagy csoportos stb.);
 • közben megbeszélik, ütköztetik a véleményeket, végül jó eredményre jutnak.

A képzés ára

 • MME tagok számára (érvényes tagkártyával rendelkezők) 10 000 Ft/képzés (2 nap).
 • Nem tagok számára 12 000 Ft+Áfa= 15 240 Ft/ képzés (2 nap).

A tagság a képzésre jelentkezéssel párhuzamosan is elindítható, így az érdeklődő a kedvezményes tagi árat veheti igénybe!

Fizetési mód: átutalással a jelentkezési határidőig a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 11712004-20339346 MME 9.sz Fejér Megyei Csoport számlaszámára. A közleménybe kérjük, tüntessék fel, hogy „Januári képzés, Székesfehérvár”, vagy „Márciusi képzés, Székesfehérvár”, továbbá a jelentkező nevét.

A jelentkezés módja: E-mailben 2020.január 20-ig, illetve 2020. március 23-ig a mme9hcs@datatrans.hu címen, az esetleges kérdéseket is erre a címre várjuk. Kérjük megadni a jelentkező nevét, email címét és telefonszámát.

 

Apróbetű: 

 • A képzésre való jelentkezés a képzés díjának befizetéssel válik érvényessé.
 • A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében tudjuk fogadni, amennyiben határidő előtt betelik a létszám, a jelentkezéseket lezárjuk!
 • Csak olyan jelentkezést áll módunkban elfogadni, ami a teljes képzés két napjára szól.
 • Lemondás esetén befizetett képzési díjat sajnos nem áll módunkban visszafizetni.

 

Kapcsolódó hírek

Együttműködési megállapodás született a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Főkert Nonprofit Zrt. között. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület több, mint négy évtizede küzd hazánk vadon élő állatvilágának megőrzéséért. Ez idő alatt számos nemzetközi sikert ért el, miközben Közép-Kelet Európa legnagyobb természetvédelmi társadalmi szervezetévé...

Európai Madármegfigyelő Napok (Fotó: Orbán Zoltán)

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban. Az idei rendezvényre október 3-4-én kerül sor. A programhelyszínekért görgessen lejjebb! A program folyamatosan frissűl, kérjük kövesse nyomon a híreket! Frissült: 2020. 09.21. 12:00

A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.