"Kezdő madarász vagyok" képzés Miskolcon

A Bükki Helyi Csoport két napos képzést hirdet "Kezdő madarász vagyok!" címmel, amely már Budapesten, és tavasszal Eger környékén is nagy sikert aratott.

A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.

Kik vehetnek részt a képzésen?

14 éves kortól bárki, MME tagságtól függetlenül. A részvételnek nem feltétele az előzetes madártani ismeret, távcső vagy madárhatározó megléte.

Ki tartja a képzést?

A kétnapos képzés házigazdái Godó Laura, Hák Flóra és Somoskői Péter a csoport vezetőségéből, akik a miskolci madarász élet, programok, előadások szervezői, kivitelezői, s emellett a madarak védelmével is aktívan foglalkoznak.  A második, terepi napon együtt és kétfős csoportokban fogjuk gyakorolni az előző alkalommal elsajátított ismereteket a Tapolcai Parkban. Terveink szerint a terepi napon csatlakozni fog még hozzánk más madarász kolléga is.

A képzés időpontja

2018. szeptember 22. (szombat) – elmélet, 3530 Miskolc, Tulipán utca 13
2018. szeptember 23. (vasárnap) – gyakorlat terepen  Miskolctapolca (Eső esetén egy héttel később, szeptember 29-én szombaton).

A képzés helye és a résztevők száma

Az elméleti képzés helye a Bükki Helyi Csoport miskolci irodája (3530 Miskolc, Tulipán utca 13.), ami a Városház térről gyalog-, és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető). A gyakorlati képzés, a terepi nap helyszíne a miskolctaplocai Közpark, ahol egész évben dolgozunk a madarak védelménés programjaink egyik központi helyszíne. A park odúlakó madaraink, énekeseink, valamint az etetőre járó fajok paradicsoma, így itt elsajátíthatjuk kertünk vendégeinek meghatározását.

A részvevők száma korlátozott, 15 fő.

A képzés programja

I. (elméleti) nap

09:30-15:30:

  • Résztvevők bemutatkozása, a képzési tematika ismertetése,
  • Kik is azok a madarászok: Miért éppen a madarak, a madarászat típusai, a hazai madártan és az MME,
  • Hogyan kezdjek bele: Felszerelések, ruházat, biztonság, etika, megfigyelések rögzítése,
  • Ismerkedés a madarakkal: Életmód, testfelépítés, földrajzi elterjedés, előfordulás
  • Ismerkedés a madárhatározóval: Madártest részei, jelek, szimbólumok, fogalmak, az elterjedési térkép, A keresett faj megtalálásának titka, a határozó felépítése, rendszertan, határozási alaptechnikák, közös gyakorlás.

Az elméleti napon természetesen szüneteket is tartunk majd, és az előadásokat bemutató anyagokkal tesszük színesebbé. Kávét a helyszínen tudunk biztosítani, azonban büfé nem áll rendelkezésünkre.

II. (terepi) nap

09:00-15:00

  • Vezetett madármegfigyelés a képzés résztvevőivel,
  • A park madarainak megismerése „szemmel és füllel” egyaránt,
  • Közös madarászat, közös gyakorlás,
  • 1-1 madár kézből való megfigyelése bemutató madárgyűrűzés keretein belül,
  • Egyéni/csoportos feladatok megoldása.

A képzés ára

MME tagok számára (érvényes tagkártyával rendelkezők) 10 000 Ft/képzés (2 nap).
Nem tagok számára 12 000 Ft+Áfa= 15 240 Ft/ képzés (2 nap).
A tagság a képzésre jelentkezéssel párhuzamosan is elindítható, így az érdeklődő a kedvezményes tagi árat veheti igénybe!

A jelentkezés módja

E-mailben szeptember 17-ig a bukk@mme.hu címen.
Lemondás esetén befizetett képzési díjat sajnos nem áll módunkban visszafizetni.
Csak olyan jelentkezést áll módunkban elfogadni, ami a teljes képzés két napjára szól.
A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében tudjuk fogadni, amennyiben határidő előtt betelik a létszám, a jelentkezéseket lezárjuk!

A képzési díj befizetésére elődlegesen a Bükki Helyi Csoport rendezvényein van lehetőség, melyről telefonon (06 20 358-5986), vagy e-mailben (bukk@mme.hu ) adunk tájékoztatást. Emellett a helyszínen is lehetséges.

Kapcsolódó hírek

2021 év madara szavazás fajai (balról jobbra): cigánycsuk, kis őrgébics, sordély (grafikák: Kókay Szabolcs)

A 2021 év madara szavazás mindhárom énekesmadár faja az agrár élőhelyekhez kötődik, ezért az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők. A nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely átalakítása mindegyikükre negatívan hat. Ezért bármely madár kapja is a legtöbb szavazatot, általa 2021-ben fokozott figyelmet tudunk fordítani a...

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.