Magyar gyűrűs viharsirályt figyeltek meg Oroszországban

Egy magyar gyűrűs viharsirályt fényképeztek le Oroszországban, a Pecsora folyónál.

Magyar gyűrűs viharsirály Oroszországban

Egy magyar gyűrűs viharsirályt fényképeztek le Oroszországban. A madarat május végén figyelték meg a Pecsora folyónál (Komi régió), de csak most küldte el a szenzációs adatot az oroszországi madárgyűrűzési központ. A madarat 2014. január végén gyűrűzték a soproni szeméttelepen (Dr. Hadarics Tibor és kollégái). Ez az első hazai gyűrűs viharsirály megkerülési adat Oroszországban, és egyben a legtávolabbi magyar gyűrűs példány a hazai adatbankban. 

Magyar gyűrűs viharsirály Oroszországban (Tringa)
Magyar gyűrűs viharsirály Oroszországban (Madárgyűrűzési adatnak)

Magyarországon 2011. óta jelölik a viharsirályokat – távcsővel, teleszkóppal is könnyen leolvasható – zöld színű műanyag gyűrűvel. Eddig összesen 255 példányra került ilyen jelölés, amelyek közül már 59 madarat azonosítottak külföldön, legnagyobb számban Lengyelországban (34 példány).

A viharsirály európai állományának jelentős része a Brit-szigeteken és a nyugat-európai tengerpartokon tölti a telet, de kisebb számban telel még Európa délkeleti felében is. Magyarországon az őszi vonuló példányokkal már szeptembertől lehet találkozni, de nagyobb számban csak novemberben érkeznek és az itt telelő állomány februárra éri el a maximumát.  Leggyakrabban nagyobb szeméttelepek közelében figyelhetők meg, de egyre többször lehet látni viharsirályokat a Duna fővárosi szakaszán is, a dankasirály csapatokban.

További információ a viharsirályról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-larcan