Megérkezett Halász és Hajnal! - és még sokan mások

Március 23-án megérkezett Halász és Hajnal, a híres nagyhalászi gólyák. Hetedik éve figyelhetjük életüket webkamerán keresztül, s azóta sok-sok ezren kedvelték meg őket. Az elmúlt években több millió oldalletöltés volt a gólyakamera oldalán, s a Halász család rendszeresen szerepelt a különböző médiák híradásaiban is.

Ma reggeli  kamerakép Halászról és Hajnalról

De nemcsak Halászék érkeztek meg ezen a hétvégén, hanem több másik webkamerával megfigyelt fészek lakói, s a gólyafészek adatbázisunk friss adatai szerint országszerte sok-sok gólyafészekben ott van már az egyik vagy mindkét lakó.

A nagyhalászi gólyakamera élőképe itt érhető el. >>


Valószínűleg pénteken érkezhettek meg a Kárpát-medencébe a fehér gólyák első nagyobb csapatai. A webkamerás fészkek közül Röszkére és Nagybajomba, s az erdélyi Sáromberkére is megérkezett a fészek egy-egy lakója. Azóta némelyikbe a párjuk is megjött, s vasárnap Zalaistvándra is megjött az első lakó.

Tíz napja érkeztek olyan hírek, például az izraeli Hula-völgyből, hogy az ottani esős időjárás miatt sok-sok gólya "feltorlódott" és vonulásában néhány napos kényszerpihenőt töltött a Közel-Keleten. Talán ennek és a hét második felében régiónkban tapasztalható erőteljes déli áramlásoknak is köszönhető, hogy ezen a hétvégén ilyen tömegesen érkeztek meg hazánkba a gólyák. (Esős - hideg időben a gólyák és más nagytestű vonuló madarak nem tudnak a felszálló meleg légáramlatokon a magasba emelkedni, így az ilyen napok a vonulásukat hátráltatják.)

A felvételen hallható madarak darvak, melyek ugyanazon az útvonalon vonulnak át a Közel-Keleti régióban.

A fiatal jeladós gólyáinknak viszont eszük ágában sincs hazajönni, s őket nem is sietteti a költés kényszere. 2-3 éves korukig kóborolnak, s némelyikük addig még Európába sem jön vissza. Egyelőre a 4 Afrikában lévő és aktív fiatal jeladós gólyánk továbbra is Szudán déli részén és Tanzániában vannak. 

Link a jeladós gólyák frissülő térképéhez. >>

A négy aktív jeladós fehér gólyánk útvonala és aktuális helyzete ::: 2014.03.23.

(forrás: http://satellitetracking.eu)

gólyafészek adatbázis frissen feltöltött adatain is jól látszik, hogy nemcsak a webkamerával megfigyelt fészkekbe, hanem országszerte sok fészekbe ezen a hétvégén érkeztek meg gólyáink.

Nagy Károly

Az élő közvetítést a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” (HUSK/1101/2.2.1/0336) projekt keretében, a „Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013” támogatásával működtetjük.

Kapcsolódó hírek

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.

Erdei kétéltűek keresése a patak mentén. A gyepi béka gyakran került szem elé.

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2020-ban is megrendezte a 10-18 év közötti gyerekeknek szóló herpetológiai táborát, a Herptábort.