Mi zajlik a cinegefészekben? - bepillantás egy ablakodú életébe

A madárfészkekben zajló események a szülőmadarak érzékenysége, a nehéz megközelíthetőség vagy rejtettség miatt nehezen megfigyelhetőek. Pedig van mit látni még egy olyan gyakori faj esetében is, mint a széncinege!

Széncinege üveg oldalú ablakodúban (Fotó: Orbán Zoltán).


A fészkek életének megfigyelésében nem csak a mind kisebb, automatikus vagy távirányítható digitális kamerák (a cikkben látható videó egy GoPro Hero4 Black kamerával készült), de az odúköltők esetében egy különleges, a kamerák árának töredékébe kerülő mesterséges odú is a rendelkezésünkre áll a Madárbarát kert programban.
 

Mik azok az ablakodúk?

Olyan deszkából készült mesterséges odúk, melyek egyik oldala a hagyományos megoldástól eltérően nem fa, hanem üveg. Ezek az eszközök elsősorban nem a klasszikus, tömeges madárvédelem, hanem ablakra szerelve a környezeti nevelés, az ismereterjesztés, és akár az ökoturizmus eszközei.

Üveg oldalú ablakodú oldaltakarással (Fotó: Orbán Zoltán).
Cikkünkben ez az üveg oldalfalú ablakodú szerepel; itt még a madaraknak a fiókák
kikeléséig és a megfigyelési szünetekben kellő nyugalmat biztosító oldaltakarással.
Az odú oldalára csavarozott beülőág nem része az MME boltban vásárolható
odúknak, ezt a jobb megfigyelhetőség érdekében szereltük fel. Az ablakodúk
használatának részleteiről és beszerzéséről itt olvashat >>. Az odú alatt
ablakgyíkvár látható; erről a más állatcsoport-védelmi eszközről a
közeljövőben számolunk majd be. 2 fotó - katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).

Üveg oldalú ablakodú oldaltakarással (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Mi zajlik a cinegefészekben?

Ha kívülről figyeljük egy fiókás cinegeodú életét, akkor azt látjuk, hogy a két szülő szinte folyamatosan hordja az apró ízeltlábúakból és hernyókból álló táplálékot. Bebújnak a röpnyíláson, majd néhány másodperccel később távoznak. Néha azonban hosszabb időt, akár perceket is bent töltenek, alkalmanként pedig a távozó madár csőrében mintha lenne is valami. Mit csinálnak a fészekben és mit hoznak ki? - többek között ezt is bemutatja az alábbi kisfilm.

Figyeljük meg a felvételeken, hogy a madarak nem véletlenszerűen közelítik meg a fészket, hanem az odú szomszédságában levő bokorból, a kedvenc megfigyelőágukról. Innen jól rejtve vehetik szemügyre a környéket, hogy nem látja-e őket ragadozó. Ha nem, akkor repülnek az odúhoz, és a lehető leggyorsabban besurrannak a röpnyíláson. Látni fogjuk (1:47-nél), hogy utóbbi nem mindig megy probléma nélkül. Van, hogy a madarak is hibáznak, és csak többszöri próbálkozásra sikerül bejutniuk.


Széncinege költése üveg oldalú ablakodúban. Lejátszáskor a minőséget érdemes
HD-ra állítani! (Videó: Orbán Zoltán)

 

Küzdelem a fiókák egészségéért

A fiókák sikeres kirepülését követően az ablakodúból eltávolított fészek meglepően tiszta, ürüléktől mentes volt (ez általánosan jellemző a cinegékre).

Széncinege elhasználódott fészke a fiókák kirepülése után (Fotó: Orbán Zoltán).
Első pillantásra a legfontosabb különbség a frissen elkészült, még nem használt
fészekhez képest az, hogy a költés végére a fészekanyag a fiókák és a
szülők súlyától felére-harmadára lapul és a fészekcsésze teljesen
eltűnik (Fotók: Orbán Zoltán).

Széncinege elhasználódott fészke a fiókák kirepülése után (Fotó: Orbán Zoltán).

Széncinege elhasználódott fészke a fiókák kirepülése után (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Ez az ürülékmentesség a fiatalok és a szülők elképesztő együttműködésének köszönhető - ezt láthatjuk a videó első fészekjelenetében.

Az etetést követően a szülőmadár figyeli a fiókát, hogy az ürít-e? Ehhez a kismadár szó szerint fejre áll, és egy hatalmas, a felnőttekénél jóval nagyobb ürülékcsomót présel ki a kloákáján. Az ürülék azért nagyobb a szülőkénél, mert míg azok repülés közben, illetve az ágak között keresgélve folyamatosan, a tollazat beszennyezése nélkül üríteni tudnak, a fészekben ülő fiókák ezt viszont nem tudják megtenni, ezért több "adag" is összegyűlik az emésztőrendszerükben.

És most következik a legelképesztőbb dolog! Ahhoz ugyanis, hogy az alapállapotban laza szerkezetű ürülék szállítható, és a fészektől távolabb ledobható legyen, ezt egy erős, rugalmas hártya tartja egyben. A fiókák szervezete ezzel a tulajdonsággal csak a kirepülésig rendelkezik, ezt követően - mivel erre már nincs szükség - a képesség elveszik.

Széncinege elhasználódott fészke a fiókák kirepülése után (Fotó: Orbán Zoltán).
Az ürülékmentes fészek azonban nem tiszta fészek! Ha megfordítjuk az odúból
eltávolított fészekanyagot, akkor ebben (valamint az odú alján) korpaszerű
törmeléket, a fiókák növekvő tollainak tolltok darabkáit találjuk.
2 fotó - katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

Széncinege elhasználódott fészke a fiókák kirepülése után (Fotó: Orbán Zoltán).

Lágybábok és -lárva elhasználódott széncinegefészek törmelékéből (Fotó: Orbán Zoltán).
Az ürülék eltávolítása ellenére is jelen lévő szerves hulladék olyan lebontó
szervezeteket és élősködőket vonz, amik a fiókák számára is veszélyt jelenthetnek.
A fészekanyagból és az odúban maradt, átszitált törmelékből több légybáb, valamint
egy termetes -lárva került elő. 5 fotó - katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán). 

Lágybábok és -lárva elhasználódott széncinegefészek törmelékéből (Fotó: Orbán Zoltán).

Lágybábok és -lárva elhasználódott széncinegefészek törmelékéből (Fotó: Orbán Zoltán).

Lágybábok és -lárva elhasználódott széncinegefészek törmelékéből (Fotó: Orbán Zoltán).

Lágybábok és -lárva elhasználódott széncinegefészek törmelékéből (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Ezért az etető madarak nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a sok munkával összeszedett táplálék a tátogó torkokba, ne pedig a fészek aljára kerüljön. A videó utolsó odúbelsőt mutató részében láthatjuk, hogy a szülőmadár több mint egy percet tölt a fészekben, szó szerint a bemászik a fiókák közé, alá, és ott keresgél. Valószínűleg ekkor szedi össze a lehullott táplálékot; esetleg megöli a szem elé kerülő élősködőket; figyeli, hogy valamelyik fióka nem sumákolta-e el az ürülékcsomó átadását; illetve az is elképzelhető, hogy ez a stimulálás ösztönzi is a fiókák ürítését.

 

Szokatlan látogató az odúban

Az ablakodú kitakarítását követően néhány nappal, egy éjszakai ellenőrzéskor (majd ezt követően több alkalommal is) egy meztelencsiga mászott az odú alján. Ez a megfigyelés azért érdekes, mert ennek az állatcsoportnak a megjelenése lehet az egyik oka az odúkban alkalmilag tapasztaltható fiókapusztulásnak.

Meztelencsiga üveg oldalú ablakodúban, éjjel (Fotó: Orbán Zoltán).
A talajon költő kistestű énekeseknél (például a cigánycsukoknál) bizonyított, hogy
a fészekre mászó csigák nyálkája a fiókák elhullását, valószínűleg fulladását

okozhatja. Ha a csigák feljutnak, és akár rendszeresen felkeresik az
odúkat, akkor ez a jelenség ezekben is előfordulhat.
4 fotó - katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Meztelencsiga üveg oldalú ablakodúban, éjjel (Fotó: Orbán Zoltán).

Meztelencsiga üveg oldalú ablakodúban, éjjel (Fotó: Orbán Zoltán).

Meztelencsiga üveg oldalú ablakodúban, éjjel (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Önt is várja a Madárbarát kert program!

A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. A Madárbarát kert a családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok; a Madárbarát óvoda és a Madárbarát iskola az oktatási intézmények; a Madárbarát panel a panelházak lakóinak, a Madárbarát munkahely az irodában dolgozók és munkáltatók alprograma.

A programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium és a honlap minden szükséges információt tartalmaz. A különböző madárvédelmi eszközök és téli madáreleség pedig a kertészeti és barkácsüzletek mellett az MME boltjában is beszerezhető.

Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és a kiskert tulajdonosokat a kártevők távol tartásában segítik a madarak.

Az elismerő tábla megszerzésének feltétele, hogy a program résztvevője a regisztrációt követően legalább egy mesterséges madárodú kihelyezésével, itató folyamatos működtetésével és téli madáretetéssel végzett egy évnyi madárbarát kertészkedést követően a regisztrációs csomagban kapott jelentőlap beküldésével tájékoztassa az MME központi irodáját az általa végzett madárvédelmi munkáról. Az információk értékelését és elfogadását követően postai úton megküldjük a ház falára, ajtóra, kerítésre kihelyezhető elismerő táblát, mely hirdeti, hogy itt egy madárbarát lakik és tevékenykedik.

Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát kert elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán). Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát panel elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán).
A Madárbarát kert program alprogramjainak külön elismerő táblája van, a képen
a Madárbarát kerté és a Madárbarát panelé látható. Nagyításhoz katt
a képekre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A Madárbarát kert programnak 2015-ben már 6.000 regisztrált tagja van országszerte, köztük ezernél is több óvoda és iskola. Legyen Ön is "hivatásos" madárbarát kertész, üdvözöljük a Madárbarát kert programban!
 

Orbán Zoltán - Madárbarátok könyve (Cser Kiadó, 2013) külső borító.
Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok könyvét (bolt >>).

 

Az MME támogatása

Kérjük, ne felejtse, hogy a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása mellett MME tagsággal és többféle támogatással is segítheti egyesületünk munkáját. Köszönjük!

 

Orbán Zoltán

 

Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.

Öreg tollruhás hamvas rétihéja hím (fotó: Hencz Péter)

Az MME Hamvasrétihéja-védelmi Munkacsoport keretein belül a korábbi évekhez hasonlóan  2022-ben is folytatódtak a hamvas rétihéják alaposabb megismerését és védelmét célzó tevékenységeink a Grassland HU projekt vállalásának megfelelően. 2020-ban és 21-ben nyomkövetős madarak viselkedését és fészkelőhelyeik tulajdonságait ismertük meg.

Az MME nemrégiben megalakult Ritkaságvadász Szakosztálya 2022. április 30-án szervezte meg az első Skywatching Day-t. A Magyarországon eleddig páratlan rendezvény nevéhez méltóan az égrenézésről szólt: a részvevők a kijelölt vagy önként vállalt pontokon figyelték az eget és írták össze a látott, átrepülő madarakat.