A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – korábban kiadott állásfoglalását megerősítve – ellenzi a tatai Öreg-tó partján megvalósítani tervezett szállodaberuházást. Álláspontunk szerint a beruházás megvalósítása és üzemeltetése aránytalan mértékű zavarást jelent az Öreg-tó különleges madárvilágára – kiemelten az átvonuló vadlúdtömegekre és egyéb vízimadár-fajokra. A beruházás ezen kívül veszélybe sodorhatja Tata nemzetközi szinten is elismert természeti értékeit, ezzel alááshatja a város egyedülálló vonzerejét is. A beruházás megvalósítása ellentétes a terület természetvédelmi célkitűzéseivel, emiatt a természetvédelmi címek és elismerések elvesztésével is fenyeget, továbbá a terület Natura 2000 státuszából fakadóan akár nemzetközi szabályozást is sérthet.

Ha Ön is ellenzi a beruházást, kérjük küldjön levelet Tata polgármesteréhez! Az MME összeállított egy levéltervezetet, ha egyetért a szöveggel, nincs más dolga, csak kitölteni a levél alatt található űrlapot, és megnyomni a "Beküldés" gombot. Rendszerünk automatikusan továbbítja a levelet, az Ön adataival, Tata polgármesterének, Michl Józsefnek. 

!!!FIGYELEM!!!

A Tata önkormányzatától érkező visszajelzések alapján immár nem tudjuk garantálni, hogy a központi címünkről a levélküldő adataival elküldött elektronikus levelek valóban célba érnek, ezért arra biztatunk mindenkit, hogy ha belefér az idejébe, és egyetért az MME állásfoglalásával, úgy egyéni akcióként saját maga címéről is elküldheti levelünket a polgarmester@tata.hu címre. 
Utóbbi esetben a tartalomért nyilvánvalóan nem tudunk felelősséget vállalni.

 

Tisztelt Polgármester Úr!

Magyarország legjelentősebb természetvédelmi társadalmi szervezetéhez, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez csatlakozva szeretném aggodalmam kifejezni azzal a tervezett szállodaberuházással kapcsolatban, amely méreteinél, és várható környezeti hatásainál fogva a tatai Öreg-tavon vonuló és megpihenő több tízezres vízimadártömeget, és ezzel az Öreg-tó nemzetközi rangját is veszélybe sodorhatja. Az Öreg-tó világszerte jegyzett vizes élőhely, aminek egyedülálló megjelenést ad, hogy a vízimadarak pihenőhelyét Tata városa és annak gyönyörű műemlék-együttese is körülveszi. Ilyen adottságokkal rendelkező, várossal együtt élő Ramsari-terület és Natura 2000 terület a világon szinte egyedülálló érték! 

Tata nemcsak eddigi felelős hozzáállásával vívta ki országszerte a természetkedvelők elismerését (lásd a Biodiverzitás Fővárosa, Ramsari Város kitüntetés, majd a tűzijátékok országosan is példaértékű betiltása), hanem a két évtizede megrendezésre kerülő Tatai Vadlúd Sokadalomnak is kiváló házigazdája, helyszíne a város. 

Úgy érzem, hogy a tó partjára tervezett hatalmas, ötcsillagos szállodaberuházás megtöri ezt az elismerésre méltó, hosszú folyamatot.

Arra kérem Polgármester urat, hogy fontolja meg ennek a beruházásnak a létjogosultságát és ne engedjen teret a felemlített számos szempontból elismert, védett terület magánérdekek miatt történő beépítésének! Tata ennél sokkal többet jelent és érdemel valamennyiünk számára! Az egyedülálló adottságú terület hasznosítására egy, a jelenlegi épületek felhasználásával megvalósuló, műemléki és természeti értékekkel összhangban lévő, közösségi célú elképzelést tartanánk elfogadhatónak.
Így Tata továbbra is olyan városként maradhat meg a jelen és a jövő generációi számára, ahol a vadludak látványos forgataga, a történelem és a természet együttes jelenléte, és a tópart bája jelenti a valódi értéket és vonzerőt!

Én a vadludakkal vagyok!

Tisztelettel: 

Aláíró
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató. Az automata fordítók kivédése érdekében a kérdés ékezetes karaktereket nem tartalmaz.
7 + 2 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.