Szaktanácsadói képzés

2019. december 5-én "A pannon gyepek és kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzése az Országos Natura 2000 Priorizált Intézkedési Terv stratégiai intézkedéseinek megvalósításával LIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018)" című projekt keretében megtörtént a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szaktanácsadóinak első agrár-természetvédelmi képzése.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület egyik fontos feladata a projekten belül, hogy az agrár és természetvédelmi szakemberek tudását és szemléletét különböző képzésekkel közelebb hozza egymáshoz. Az eltérő szemléletek összehangolása kiemelten fontos azokon a természetvédelmi területeken, ahol az élőhely fennmaradásához kifejezetten szükséges a mezőgazdasági művelés. A NAK szaktanácsadói hálózata sok és sokféle ügyben támogatja a gazdálkodókat, ezért az ő képzésük hatékonyan járul hozzá a fenntarthatóbb gyepkezelési gyakorlatok elterjedéséhez. A december elején megtartott képzést Rezneki Rita tartotta, aki az MME Natura 2000 gyepterületek természetközeli kezeléséről szóló kézikönyvét szerkesztette.

Kapcsolódó hírek

Gatyáskuvik a szegedi Fehér-tavon (Fotó: Tokody Béla)

A gatyáskuvik (Aegolius fenereus) rendkívül ritka kóborló és fészkelő bagolyfaj. 2021. október 19 -én egy fiatal példány került kézre a szegedi Fehér-tavon működő madárgyűrűző állomáson.

Nyilvános az európai madárfajok új Vörös Listája. Az Európában őshonos madárfajok mintegy harmadának hanyatlik az állománya - legfőképpen az élőhelyek elvesztése, az intenzív mezőgazdálkodás és halászat, valamint az éghajlatváltozás miatt.

Megrendülten tudatjuk, hogy Kállay György a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapító és örökös tagja, volt főtitkára és elnöke életének 72. évében rövid betegség után szeptember 26-án váratlanul elhunyt.