Nógrádi fészkekbe kerültek a nagyhalászi gólyafiókák

Mind a négy Halász fióka fészkekben nevelkedik újra, hála a kitartó csapatmunkának.
 

Borostyán az új fészkébe emelkedése előtt  (Fotó: Papp Ferenc )

A Négyek a Nyíregyházi Állatparkból a Hortobágyra, a Górés-tanyára kerültek, ahol a repatriáló állomás szakemberei vették gondozásba az ifjoncokat. Előtte már elkezdődött a névadó szavazás, s időközben már neveket is kaptak. Adódott azonban egy lehetőség, hogy a nagyhalászi mentett gólyafiókák mégis fészekben nevelkedjenek. Számukra ez a legjobb, de nehezen kivitelezhető megoldás.

Nógrád megyében jóval korábban kezdődött a gólyagyűrűzés, mint a többi megyében, a darus kocsi rendelkezésre állt, így június 10-11. között az MME munkatársai és önkéntesei megpróbálták adoptáltatni a kisgólyákat. Első lépésként olyan fészkeket kellett keresni, ahol hasonló korú 1, 2 vagy 3 fiókát nevelnek szüleik (4-es fészekaljba ötödikként már nem érdemes még egyet berakni). Ezen kívül fontos volt még, hogy az adott fészket az adoptálás után meg tudják figyelni rendszeresen, s ha szükséges, akkor be tudjanak avatkozni. Ez utóbbi azért is volt megvalósítható, mert a következő napokban folytatódott az MME Nógrád megyei helyi csoportjának Gólya Road Show rendezvénye (nyilvános gólyagyűrűzések), s minden nap volt elérhető darus kocsi.

Már az is hatalmas eredmény lett volna, ha csak egy-két fiókát sikerül fészekbe helyezni, de a feladatot kollégáink maximálisan teljesítették így Vitéz (HJ64), Borostyán (HJ65), Kökény (HJ66) és Picur (HJ67) már új fészektestvéreikkel éli mindennapjait, úgy, ahogy több ezer gólyafióka országszerte. Így valóban úgy nőhetnek fel, tehetik majd meg az első repülésüket, ahogy azt tették volna Nagyhalászban.

Kökény az új "testvéreivel" (Fotó: Papp Ferenc)
Kökény az új "testvéreivel"
(Fotó: Papp Ferenc)

További részletek, videók és fotók a Nagyhalászi Gólyanaplóban >>

Nagy Károly

 

Kapcsolódó hírek

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.

Erdei kétéltűek keresése a patak mentén. A gyepi béka gyakran került szem elé.

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2020-ban is megrendezte a 10-18 év közötti gyerekeknek szóló herpetológiai táborát, a Herptábort.