Segítsük a fecskéket sárgyűjtő helyekkel is!

Különösen a városi belterületekre is bemerészkedő molnárfecskék költését nehezíti meg egyre inkább, hogy nem találnak kellő mennyiségű és minőségű sár fészeképítő anyagot. Ezért fontos, hogy sárgyűjtő helyek létesítésével is segítsük a 2010-es év madarait. 


A települések aszfaltozatlan utcáin, földes útpadkáin, háztáji baromfiudvarain, a jószágok itatóvályúinál mind a füsti, mind a molnárfecskék megtalálhatták a sár fészekanyagot, amiből a fészeképítés napjai alatt megközelítően egy maréknyit kell kis gombóconként a csőrükben a fészekhez szállítaniuk, majd beépíteniük a madaraknak.

 

 Az extenzív állattatás nem csak repülő rovar
táplálékkal, de fészekanyaggal is
ellátja a fecskéket.

 

 

 

Stabil és mobil sárgyűjtő helyeket egyaránt alkalmazhatunk
A klímaváltozás miatt mind aszályosabbá váló tavaszokon és nyarakon az egyre nagyobb mértékben burkolattal fedett településeken a leginkább városiasodott molnárfecskék alig találnak kellő mennyiségben fészeképítő alapanyagot - sarat. Sajnos ez a falusi, tanyasi környezetben élő füsti fecskéket is egyre inkább érinti, mivel a legelőállat-állomány csökkenésével, a baromfiudvarok kiüresedésével sok helyen eltűntek az itatók és a mellettük folyamatosan hozzáférhető nedves talaj. Ezért is különösen fontos, hogy a különböző típusú sárgyűjtő helyek valamelyikét minél többen, minél több helyen alkalmazzuk.

 

 

 
 Különösen a nagyvárosokban fontos fecskevédelmi eszköz a
talajban ...

 

 
  ... kialakított, ...

 

 
 ... és a mobil, tálcás sárgyűjtő, amit változatos módon teraszra
vagy erkélyre, ...

 

 
... ablakpárkányra (felette molnárfecske fészekalap) és ...

 

... a kertbe, a fűre is kihelyezhetünk (a korláton mesterséges
molnárfecske telep
látható).

 

 

A sár csillogása vonzza a fecskéket - használjuk ezt ki!
A sárgyűjtők csillogó felülete vonzza a fecskéket, amikor ezt észreveszik a magasból, mélyre ereszkednek vagy le is szállnak, hogy szemügyre vegyék a potenciális fészekanyaggyűjtő-helyet. Azért is érdemes a műfészkek, mesterséges telepek közelébe sárgyűjtő helyeket kialakítani, mert ezek a közelbe csalogathatják a madarakat, akik így gyorsabban megtalálják a felkínált mesterséges eszközöket vagy a fészeképítésre alkalmas tető alatti zugokat is. A sárgyűjtőkkel együtt alkalmazható mesterséges fészkelőhelyekről az alábbi oldalakon olvashat részletesen:

     Segítsük a fecskéket műfészkek kihelyezésével! >>

     Mesterséges telepek >>

     Fészekalapok >>

 

Mikor "élesítsük" a sárgyűjtőket?
A füsti és molnárfecskék első fészeképítési időszaka április végétől május második feléig tart, majd június-júliusban, a második költés kezdetén megismétlődik. A későn érkező, későn párt találó vagy a tojásos, fiókás fészek megsemmisülése miatt április végétől augusztusig találkozhatunk fészeképítő fecskékkel. Mivel a csillogó sár vonzza az átrepülő, fészkelőhelyet kereső fecskéket, a sárgyűjtőket érdemes a vonulás csúcsán, április közepétől működtetni, majd ettől kezdve a földet folyamatosan nedvesen tartani július közepe-végéig.

  

A sárgyűjtő helyek jó lehetőséget kínálnak a turizmusfejlesztésre!
A molnár- és füsti fecske telepek sár fészekanyagot gyűjtő madár tömegei olyan látványt jelentenek, ami megfelelő szervezéssel látogatók tömegeit vonzhatják. Ennek a lehetőségnek a kidolgozásáról részletesen olvashat itt >>

 
 A sár fészekanyagot gyűjtő fecskék (molnárfecskék)
akár alig néhány méterről is megfigyelhetők.

 

A többi fecske költését miként tudjuk segíteni?
A sárgyűjtők a sárfészket építő füsti és molnárfecske állományokat segíthetik, a sarlós- és partifecskék más életmódot folytatnak, ezért rajtuk más eszközökkel tudunk segíteni:

 Három pár befogadására alkalmas sarlósfecsketelep (balra), és
egyesével alkalmazható -odúk (jobbra).

 

 
A partifecskék partfalak, árkok függőleges oldalában költenek
(Fotók és szöveg: Orbán Zoltán).

 

 

Kapcsolódó cikkek, oldalak 

 

 

Adó 1%-ának felajánlásával, egyéni és céges
adományával is hozzájárulhat a madarak
és más állatfajok védelméhez!

 

     

     Letölthető 1% rendelkezési nyilatkozat >>

 

     Egyéni és céges adományozás >>

 

Köszönjük!

 

Kapcsolódó hírek

Megnyitó

Év madara rajzpályázatunkra évről évre rengeteg alkotás érkezik, amelyből szeretnénk megmutatni, amennyit csak lehet. A Hegyvidéki Kulturális Szalon ebben az évben lehetőséget biztosított arra, hogy a díjazottak mellett más pályamunkákat is bemutassunk. Köszönet érte!

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya az Év kétéltűje programhoz kapcsolódva 2023-ban is rajzpályázatot hirdet „Tócsalakó hegyisárkány – az alpesi gőte” címmel.

Gratulálunk!

Lezárult a barkóscinege rajzpályázat zsűrizése, a pályázatra közel 5000 alkotás érkezett, kicsiktől és nagyoktól.