Segítsük a fecskéket sárgyűjtő helyekkel is!

Különösen a városi belterületekre is bemerészkedő molnárfecskék költését nehezíti meg egyre inkább, hogy nem találnak kellő mennyiségű és minőségű sár fészeképítő anyagot. Ezért fontos, hogy sárgyűjtő helyek létesítésével is segítsük a 2010-es év madarait. 


A települések aszfaltozatlan utcáin, földes útpadkáin, háztáji baromfiudvarain, a jószágok itatóvályúinál mind a füsti, mind a molnárfecskék megtalálhatták a sár fészekanyagot, amiből a fészeképítés napjai alatt megközelítően egy maréknyit kell kis gombóconként a csőrükben a fészekhez szállítaniuk, majd beépíteniük a madaraknak.

 

 Az extenzív állattatás nem csak repülő rovar
táplálékkal, de fészekanyaggal is
ellátja a fecskéket.

 

 

 

Stabil és mobil sárgyűjtő helyeket egyaránt alkalmazhatunk
A klímaváltozás miatt mind aszályosabbá váló tavaszokon és nyarakon az egyre nagyobb mértékben burkolattal fedett településeken a leginkább városiasodott molnárfecskék alig találnak kellő mennyiségben fészeképítő alapanyagot - sarat. Sajnos ez a falusi, tanyasi környezetben élő füsti fecskéket is egyre inkább érinti, mivel a legelőállat-állomány csökkenésével, a baromfiudvarok kiüresedésével sok helyen eltűntek az itatók és a mellettük folyamatosan hozzáférhető nedves talaj. Ezért is különösen fontos, hogy a különböző típusú sárgyűjtő helyek valamelyikét minél többen, minél több helyen alkalmazzuk.

 

 

 
 Különösen a nagyvárosokban fontos fecskevédelmi eszköz a
talajban ...

 

 
  ... kialakított, ...

 

 
 ... és a mobil, tálcás sárgyűjtő, amit változatos módon teraszra
vagy erkélyre, ...

 

 
... ablakpárkányra (felette molnárfecske fészekalap) és ...

 

... a kertbe, a fűre is kihelyezhetünk (a korláton mesterséges
molnárfecske telep
látható).

 

 

A sár csillogása vonzza a fecskéket - használjuk ezt ki!
A sárgyűjtők csillogó felülete vonzza a fecskéket, amikor ezt észreveszik a magasból, mélyre ereszkednek vagy le is szállnak, hogy szemügyre vegyék a potenciális fészekanyaggyűjtő-helyet. Azért is érdemes a műfészkek, mesterséges telepek közelébe sárgyűjtő helyeket kialakítani, mert ezek a közelbe csalogathatják a madarakat, akik így gyorsabban megtalálják a felkínált mesterséges eszközöket vagy a fészeképítésre alkalmas tető alatti zugokat is. A sárgyűjtőkkel együtt alkalmazható mesterséges fészkelőhelyekről az alábbi oldalakon olvashat részletesen:

     Segítsük a fecskéket műfészkek kihelyezésével! >>

     Mesterséges telepek >>

     Fészekalapok >>

 

Mikor "élesítsük" a sárgyűjtőket?
A füsti és molnárfecskék első fészeképítési időszaka április végétől május második feléig tart, majd június-júliusban, a második költés kezdetén megismétlődik. A későn érkező, későn párt találó vagy a tojásos, fiókás fészek megsemmisülése miatt április végétől augusztusig találkozhatunk fészeképítő fecskékkel. Mivel a csillogó sár vonzza az átrepülő, fészkelőhelyet kereső fecskéket, a sárgyűjtőket érdemes a vonulás csúcsán, április közepétől működtetni, majd ettől kezdve a földet folyamatosan nedvesen tartani július közepe-végéig.

  

A sárgyűjtő helyek jó lehetőséget kínálnak a turizmusfejlesztésre!
A molnár- és füsti fecske telepek sár fészekanyagot gyűjtő madár tömegei olyan látványt jelentenek, ami megfelelő szervezéssel látogatók tömegeit vonzhatják. Ennek a lehetőségnek a kidolgozásáról részletesen olvashat itt >>

 
 A sár fészekanyagot gyűjtő fecskék (molnárfecskék)
akár alig néhány méterről is megfigyelhetők.

 

A többi fecske költését miként tudjuk segíteni?
A sárgyűjtők a sárfészket építő füsti és molnárfecske állományokat segíthetik, a sarlós- és partifecskék más életmódot folytatnak, ezért rajtuk más eszközökkel tudunk segíteni:

 Három pár befogadására alkalmas sarlósfecsketelep (balra), és
egyesével alkalmazható -odúk (jobbra).

 

 
A partifecskék partfalak, árkok függőleges oldalában költenek
(Fotók és szöveg: Orbán Zoltán).

 

 

Kapcsolódó cikkek, oldalak 

 

 

Adó 1%-ának felajánlásával, egyéni és céges
adományával is hozzájárulhat a madarak
és más állatfajok védelméhez!

 

     

     Letölthető 1% rendelkezési nyilatkozat >>

 

     Egyéni és céges adományozás >>

 

Köszönjük!

 

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.