Tokaji partifecske hajózás 2017

Európa legnagyobb partifecske telepének meglátogatása Szabolcs-Zalkod térségében hajóval, Prof. Dr. Szép Tibor, a partifecskék kutatójának kalauzolásával.

Partifecskék (Fotó: Dr. Szép Tibor)

Az MME a 2010-es fecskevédelmi évben hagyományteremtő szándékkal indította el a teleplátogató tokaji partifecske hajózási programot. A különleges madármegfigyelő sétahajózás keretében mintegy két órás utat teszünk egy sétahajó fedélzetén a nászidőszakban nyüzsgő partifecske kolóniákhoz.

A program keretében 2017. május 13-án, szombaton, a Vonuló Madarak Világnapján, 9.00, 11.00 és 13.00-kor indul hajójárat a tokaji Boncidai Csárdánál lévő hajókikötőből (Tokaj, Széchenyi sétány 5. A.).
A hajójáratokra helyfoglalást a hajótársaságnál (www.hajokirandulas.hu ) e-mailben: info@hajokirandulas.hu , illetve telefonon: +36 (47) 552 187 lehet megtenni. E program során a hajótársaság jegyárai: Felnőtt 1200 Ft/fő, gyerek/nyugdíjas 900 Ft/fő, családi 3000 Ft/fő.

Aktuális hírek a tiszai partifecskékről a http://partifecske.mme.hu honlapon olvashatóak.
 
 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Kapcsolódó hírek

A denevéranyák szülőközösségeket képeznek. A vadászat ideje alatt a kölyköket a szálláshelyen u.n. denevéróvodákban hagyják, ahol egymást melegítik a kicsik (kereknyergű patkósdenevér – fotó: Boldogh S.

A denevérek ősszel párzanak, a petesejt azonban csak tavasszal termékenyül meg, mikor az emelkedő hőmérséklet és az éledő rovarvilág sokkal kedvezőbb feltételeket biztosít az embrió fejlődéséhez. A terhesség alig másfél hónap, a kölykök – fajtól és az aktuális időjárástól függően – május végétől július elejéig születnek. Mivel emlősállatok, így utódaikat elevenen hozzák a...

Év madara 2022 – Sokszínű természet szavazást 41%-kal a zöld küllő nyerte, így a következő évben a harkályféléket és az erdők madarait hozzuk közelebb kicsit az érdeklődőkhöz.

Hegyesorrú denevér (Fotó: Atli Arnarson)

Európában a nagyobb termetű denevérfajok közé tartozik, egy kifejlett állat akár 25 gramm is lehet - bár ez is mindössze 6 szem kockacukor súlya. Megjelenésében, életmódjában és a veszélyeztető tényezők tekintetében nagyon hasonlít a közönséges denevérre, mellyel gyakran vegyes kolóniákat is alkot (a két fajra vonatkozó adatok „nagy Myotis” név alatt gyűlnek).