Tudtad, hogy a hóvirágok nemzetsége 20 fajjal dicsekedhet?

Az amarilliszfélék közé tartozó hóvirágok nemzetsége 20 fajjal dicsekedhet, amelyek Európa középső és déli részein, valamint a közel-keleti régióban élnek.

 Kikeleti hóvirág (Fotó: Demeter Károly).

A tél vége felé földalatti, raktározó szervéből – hagymájából – két levél és az egyetlen virágot viselő tőszár indul fejlődésnek. Virágát három nagy, hófehér külső lepellevél alkotja,  körbezárva a három, jóval kisebb, csőszerű, zöld rajzolatot viselő belső lepellevelet. Májusban a fák kilombosodását követően a föld feletti részei elszáradnak és hagymájába visszahúzódva várja a következő tavaszt. Az alaptípustól eltérő alakok is léteznek. A nagy gyűjteményes kertek közel 300 formát és változatot tartanak számon.

A budapesti Füvészkertben három faj bókolgat a látogatók előtt:

A pompás vagy török hóvirág (Galanthus elwesii) magassága 15-30 cm is lehet. Dél-Ukrajnában, Kis-Ázsiában és a Balkánon őshonos. A belső lepelkör zöld mintázata jellegzetes. Ha enyhe a tél, akkor előfordul, hogy január elején előbújik és kibontja virágait. Nagyon kedvelt kiskerti növény. Legtöbbször ezzel a fajjal találkozhatunk, ha holland hóvirághagymát vásárolunk.


Pompás vagy török hóvirág (Galanthus elwesii) (Forrás:http://citesbulbs.myspecies.info/). 

A Voronov-hóvirág vagy kifejezőbb nevén széleslevelű hóvirág (Galanthus woronowii) a nagy orosz növénygyűjtőről, Jurij Nikolaevics Voronovról kapta a nevét. Természetes élőhelye Északkelet-Törökországban és Nyugat-Kaukázusban található. Magassága 30-40 cm, levelei 13-25 cm hosszúak és 13-21 mm szélesek.


Voronov-hóvirág (Galanthus woronowii) (Forrás:Wikipédia).

A kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) szinte minden régi, falusi kiskertben bontogatja fejecskéjét. A Pireneusoktól a Kaukázusig húzódik elterjedése. Az üde, vagy félszáraz lombos erdők, mediterrán és alhavasi cserjések, elegyes-, szurdok- és ligeterdők, nyirkos, humuszos vályogtalajok 10-20 cm magas, hagymás évelője. Két tőállású, kékeszöld levele 5-10 mm széles.


Kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) (Fotó: Demeter Károly).
 

Az Alcsúti Arborétumban több mint 2 hektárnyi területet borítanak ilyenkor a hóvirágok, itt március közepéig akár 7 fajjal is megismerkedhetnek a látogatók. 

Természetes élőhelyein rohamosan fogyatkozik a telhetetlen gyűjtés következtében, így 2005 szeptemberében bekerült a védett növények listájába. Természetvédelmi értéke 10.000 Ft. 

A hóvirágot ne gyűjtsük természetes élőhelyén, inkább csodáljuk telet kergető, vakító fehér foltocskáit. Már február elején beköszöntött a kikelet, és ezzel a Füvészkertben is előbújt a kikeleti hóvirág. Ha az idelátogató körbesétálja a kertet, zugaiban rálelhet a széleslevelű és a pompás hóvirágra, és fölfedezheti, hogy a középhegységi lomboserdő aljnövényzetében tömegével bókolgat fehér fejecskéjével a mi őshonos kikeleti hóvirágunk is. Száz éves fényképek mesélnek egy másik hóvirág mezőről is, amely az ódon Pálmaház jobb sarkánál, a dunai keményfa ligeterdők maradványánál terül el. Aki ott rálel, az megcsodálhatja a bókoló és a ligeti csillagvirággal együtt a kikeletnyitó téltemető galléros sárga virágait is.

 

                              Szabó-Szöllösi Tünde, Papp László

                      Füvészkert

Tevékenység: