Új madárfaj – szibériai szürkebegy megfigyelése Magyarországon!

Még három hét sem telt el az új évből (és alig több mint egy hónap a legutóbbi új fajtól), máris egy újabbal bővült hazánk madárfajlistája azzal, hogy a Szentendrei-szigeten egy szibériai szürkebegyet sikerült megfigyelni. A dolog külön pikantériája az a mód, ahogy a madár megkerült ...

Szibériai szürkebegy / Siberian Accentor - Hirtshals, Denmark 11.21.2016. (Fotó: Orbán Zoltán).


A szürkebegyek veréb méretű, elsősorban a talajon és a sűrű aljnövényzetben mozgó madarak. Rejtő mintás tollazatuk és bujkáló életmódjuk miatt meglehetősen nehezen megfigyelhetőek, ezért a madarászokon kívül nem is igen ismertek. Hazánkban az erdei szürkebegy gyakori őszi és tavaszi átvonuló, illetve kisszámú áttelelő, a magyarországi fészkelőállományt 1200-1500 párra becsüljük. A magashegységek sziklakibúvásos élőhelyein költő havasi szürkebegyek néhány képviselője évről évre Magyarországra, például a várainkhoz jön telelni.

A szibériai szürkebegy elterjedési területének nyugati széle Európa és Ázsia határára, az Ural-hegység térségére esik. A faj telelőterülete Közép-Kínától Japánig terjed, de kóborló példányai gyakran előkerülnek Alaszkában és az USA-ban is.

Szibériai szürkebegy táplálkozóhelye dániai telelőterületen (Fotó: Orbán Zoltán).
A telelő madarak az olyan gazos élőhelyeket kedvelik, ahol nagy mennyiségben 
találnak hullott apró magvakat (Fotó: Orbán Zoltán).

Szibéria szürkebegy a talajon táplálkozik / Siberian Accentor - Dánia, Hirtshals 2016. november 21. (Fotó: Orbán Zoltán)
Szibéria szürkebegy a talajon táplálkozik – 6 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).

Szibéria szürkebegy a talajon táplálkozik / Siberian Accentor - Dánia, Hirtshals 2016. november 21. (Fotó: Orbán Zoltán)

Szibéria szürkebegy a talajon táplálkozik / Siberian Accentor - Dánia, Hirtshals 2016. november 21. (Fotó: Orbán Zoltán)

Szibéria szürkebegy a talajon táplálkozik / Siberian Accentor - Dánia, Hirtshals 2016. november 21. (Fotó: Orbán Zoltán)

Szibéria szürkebegy bokor ágán / Siberian Accentor - Dánia, Hirtshals 2016. november 21. (Fotó: Orbán Zoltán)

Szibéria szürkebegy bokor ágán / Siberian Accentor - Dánia, Hirtshals 2016. november 21. (Fotó: Orbán Zoltán)

 

Európai előfordulása ritka, 2015-ig csak 32 megfigyelési adata volt, ezek több mint fele Svédországban és Finnországban. Kontinensünk középső és déli országaiban csak néhány alkalommal került elő a XIX. század óta. A tavalyi ősz azonban a faj eddig nem látott nagyságrendű "invázióját" hozta Európa északabbi térségeinek 12 országban, ahol 212 példány került távcső elé 2016. október 4-november 6. között.

Szibériai szürkebegy megfigyelések Európában 2016. október 4-27. között (Forrás: dutchbirding.nl)
Szibériai szürkebegy megfigyelések Európában 2016. október 4-27. között. A térkép
azt is igazolja, milyen elképesztően sok, az információk szerint több millió (!)
madármegfigyelőnek kell járnia kontinensünk tájait minden héten ahhoz,
hogy egy ilyen rejtett életmódú fajból ilyen sok távcső
elé kerüljön (Forrás: dutchbirding.nl).

 

Ezt látva, a hazai madarász közösség tagjai fokozottan figyelték a szürkebegyes élőhelyeket a fajt keresve – Nem igaz, hogy itthon nincs!,  de nem találtak egyetlen egyet sem.


Ezért aki mindenképpen szerette volna beírni ezt a madarat a fajlistájára, kénytelen
volt északra, ebben az esetben Dániába utazni (Videó: Orbán Zoltán).

Szibériai szürkebegy megfigyelések Európában 2016. október 4-27. között (Forrás: dutchbirding.nl)
A fenti videó Észak-Dániában, Hirtshalsban készült
(Forrás: dutchbirding.nl)

 

Erre tegnap, 2017. január 18-án Molnár Lídia feltett három fotót egy számára ismeretlen madárról a "Madárfaj meghatározás" zárt Facebook-csoportba azzal a kéréssel, hogy a csoporttagok segítsenek a faj meghatározásában.

Íme a történelmi poszt az ominózus fotókkal (Forrás: Molnár Lídia / Madárfaj meghatározás Facebook csoport).
Íme a történelmi poszt az ominózus fotókkal a madárról
(Forrás: Molnár Lídia / Madárfaj meghatározás
Facebook-csoport).

 

A szakértő madarászok hitetlenkedve kérdeztek rá a fotók készítési helyére, ami nem külföldön, hanem a Szentendrei-szigeten volt! Amint ez kiderült, beindult az ilyenkor megszokott szervezkedés, melynek eredményeként másnap, január 19-én napfelkeltekor – a tavaly januári akcióhoz hasonlóan dermesztő fagyban – már több mint negyvenen gyülekeztünk a megbeszélt találkozóhelyen. Innen indultunk autóval, majd gyalog az előző napi megfigyelés helyszínére, ahol jó egy órányi keresést követően meg is találtuk a madarat.


Az erről készült, a külső szemlélő számára valószínűleg nem túl izgalmas felvétel
elkészítésének célja az is volt, hogy a sokat tűrő hozzátartozóknak, munkatársaknak,
munkahelyi vezetőknek bemutassa, mit is csinál férjük, fiuk, barátjuk, barátnőjük,
nagypapájuk azt követően, hogy csapot, papot hátrahagyva, a hasonlóan űzött
tekintetű cimboráival ismételten lelép valahova
(Videó: Orbán Zoltán).


Ha pedig az előző videó láttán valakiben esetleg az fogalmazódna meg, hogy a magyar
madarászok némiképp fanatikusak, azok szíves figyelmébe ajánljuk ezt a felvételt,
ami Angliában készült, egy Ázsiából a Brit-szigetekre kóborolt fehértorkú
fülemüle megfigyelésekor (Forrás: YouTube).

 

Még egyszer köszönet a madarat megtaláló, és ma reggel a helyszínen is segítő Molnár Lídiának, illetve a "Madárfaj meghatározás" Facebook-csoportnak!

 

MME 1% felajánlási felhívás
Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a
személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk
munkáját. Köszönjük!
 

 

Orbán Zoltán

Kapcsolódó hírek

A Békés megyei város kertbarát köre ünnepség keretében adta át a fecskefészek-falat. A Kondorosi Kertbarát Kör lelkes tagjai évek óta foglalkoznak a molnár- és füsti fecskék megtelepítésével, a fészekanyag beszerzési helyéül szolgáló sarazóhelyeket létesítenek, mesterséges fészekalapokat gyártanak különféle anyagokból. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet települések részére Madárbarát település mintaprojekt kialakítására. A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (ódúk,...

zöldes gyöngyházlepke (fotó: Faragó Ádám)

Május 5-én, a Jókai-kertben előkészítettük az MME legújabb szakosztályának létrehozásához szükséges feltételeket. A Lepkevédelmi Szakosztály megalakulásának kezdeményezői között a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület tagjai, nemzeti park igazgatóságok munkatársai, muzeológusok, civil lepkészek, madarászok, lepkészettel most ismerkedők is megtalálhatóak.